С времето Москва и Техеран ще се откажат от разплащанията в щатски долари и ще преминат към други валути. това ще стане с развитието на сътрудничеството в банковата и финансовата сфера. Предположението направи прессекретарят на президента на Русия - Дмитрий Песков.

"Иран е наш приятел и партньор. Наистина, ние ценим много нашите отношения и им отдаваме голямо значение. Радващо е, че президентите на двете страни са в процес на постоянна комуникация", каза Песков в интервю за Иранското държавно радио и телевизия, което беше показано в ефира на канал Русия 24 и цитирано от Газета.ру.

Говорителят на Кремъл добави, че през последните няколко години е даден допълнителен тласък за развитието на политическите и икономически отношения между двете страни. Според него Русия и Иран имат възможност да изградят сътрудничество с намерението да минимизират последствията от санкциите.

"Миналата година обемът на търговско-икономическите отношения между двете страни надхвърли четири милиарда щатски долара, въпреки че може би е погрешно да го смятаме в щатски долари", каза Песков.