Бизнесът призова за гъвкаво работно време на младите майки, съчетано с намаляване на срока на отсъствието им за отглеждане на дете.

Вчера от работодателската организация изпратиха позиция за промените в бюджета за догодина, в която настояват за съкращаване на 410-те дни платено майчинство, тъй като това е най-дългият отпуск за раждане и отглеждане на дете в Европейския съюз.

"С намаляване на срока на майчинството трябва да се създават условия майките да се върнат на работа - т.е. има детски ясли, детски градини, където могат да оставят децата си. И услугата, която предоставят тези заведения, да бъде качествена", каза днес по БНР изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Неотдавна Асоциацията на организациите на българските работодатели настоя в писмо до властите за промени в Кодекса на труда, с които времето на отпуск, през който "не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника" (има се предвид главно родителският отпуск), да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение.

"Няма никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд", изтъкват работодателите.

На снимката: Представители на работодателски организации