Икономиката на Германия се е свила с 5% през кризисната 2020 година след десетилетие на растеж. Причината за спада са карантинните мерки, които блокираха редица дейности и потиснаха потреблението, предаде Асошиейтед прес.

Понижението на брутния вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа се оказа по-слабо от отчетените през 2009-а минус 5,7 на сто и под прогнозите на анализаторите за свиване с 5,1 на сто, отбелязва БТА.

Федералната статистическа служба Дестатис уточни, че строителният сектор бележи повишение, докато в промишлеността и услугите се отчитат спадове. Земеделието, финансовите услуги, пазарът на недвижими имоти и информационно-комуникационният сектор регистрират по-слаби понижения на активността.

Спадът в промишлеността е 9,7 на сто, а при услугите, включително при културните и спортните събития, които пострадаха от масови анулирания, свиването е с цели 11,3 на сто.

През 2020 година икономиката се движеше между блокировки и силен възход, който обаче не бе достатъчен за по-добър резултат спрямо предходната година. Макар и скромно, германската икономика нарасна с 0,6 на сто през 2019 година.

През второто тримесечие на миналата година, което бе най-лошото, спадът е достигнал 9,8 процента на тримесечна основа, последван от отскок от 8,2 процента през третото.

През четвъртото тримесечие растежът почти бе в застой, коментира Михаел Кун, ръководител на групата за изчисляване на БВП в статистическата агенция. Тъй като много малко данни са налични за декември, когато бе поредният локдаун, службата не е направила официална оценка, уточни той. Очаква се данните за четвъртото тримесечие ще бъдат обявени на 29 януари.

Германия отчете днес за отминалата година и първия си бюджетен дефицит от 2011 година в резултат на икономическата криза, предизвикана от разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Дефицитът възлиза на 4,8 процента от БВП, което го нарежда на второто място по размер след обединението на Германия през 1990 година, съобщи Дестатис.