Германия се е приближила към дъното в таблицата на ново международно изследване на условията за семеен бизнес, предаде ДПА.

В годишната класация на 21 промишлено развити страни, изготвена от Центъра за европейски икономически изследвания Цет Е Ве (ZEW) с централа в Манхайм, Германия е слязла чак на 17-о място. Още по-зле се представят Франция, Испания, Япония и Италия, допълва БТА.

САЩ са лидери в тазгодишния "Индекс на семейния бизнес по държави", следвани от Великобритания и Нидерландия, обяви днес Фондация "Семеен бизнес" (Family Business Foundation), клиент на Цет Е Ве.

Институтът включва няколко фактора в проучването: данъци, разходи за труд, производителност, човешки капитал, регулация, финансиране, инфраструктура и институции, и енергетика.

В предишното изследване Германия бе 14-а.

Авторите изтъкват като слабост сравнително високите корпоративни данъци и разходи за труд, както и други фактори.

Установено е и не толкова добро качество на инфраструктурата в Германия - и като транспортни маршрути, и като информационни технологии. "По качество на инфраструктурата си Германия изглежда несъмнено изостава от конкурентите си в Западна и Северна Европа, но и в Северна Америка и Япония", се посочва в изследването.

Сред силните страни на Германия са финансирането и сравнително добрите капиталови ресурси на семейния бизнес преди началото на кризата с коронавирусната пандемия.

Изследването се прави всяка година от 2006-а и оттогава Германия е отстъпила с пет места.

Нито едно друго проучено място не се представя по-зле, констатира фондацията.