Международният валутен фонд (МВФ) реши да преразгледа препоръките си за страните с нововъзникващи пазарни икономики. Това написа управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева в статия, публикувана в днешното издание на британското бизнес издание в. "Файненшъл таймс".

Това предполага нова комплексна програма за действията на МВФ, в която ще бъде направена преоценка на плюсовете и минусите на четирите основни инструмента - парично-кредитната политика, макрополитиката на минимализиране на системния риск във финансовия сектор, намесите във валутния курс и мерките по движението на капитала.

Целта на преоценката е да можем да помогнем за стабилизирането на икономиките, подложени на вътрешни и външни шокови въздействия, допълва Георгиева в електронното издание на "Файненшъл таймс".

Сегашната стратегия на Фонда се основава на по-традиционното икономическо мислене и като цяло насочва страните членки да използват валутния курс като амортизатор срещу икономическите сътресения.

"Както винаги, ние в МВФ, се стремим да осигурим на страните членки възможно най-добрите насоки за постигане на растеж и стабилност", посочва в заключение Кристалина Георгиева.