Световните тенденции настигат страната ни, често с по-бързи от очакваните от нас темпове. Това важи за всички сфери на живота, но най-добър пример можем да открием в света на технологиите. Например, днес България може да се похвали с някои от най-добрите скорости на интернет. По този показател изпреварваме САЩ и Великобритания. Икономическите ползи от това също са тук - ИТ сферата у нас търпи бурно развитие и осигурява високи доходи са десетки хиляди граждани. Информационните технологии навлязоха във всеки един спектър от живота ни, като по дълбочина на проникване се нареждаме сред държавите от Първия свят. Ако искаме това да продължи да е така, трябва да видим какво ни предстои и да се подготвим отрано за него, вместо да смятаме, че "то едва ли ще достигне до нас".

Индустрия 4.0

Технологичните иновации винаги винаги са улеснявали и подобрявали живота на хората

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Индустрия 4.0, наричана още Четвъртата индустриална революция, е бъдещето, което очаква множество малки, средни и големи предприятия у нас. След механизацията (Индустрия 1.0), масовото производство (Индустрия 2.0), автоматизацията и компютъризацията (Индустрия 3.0), идва ред на навлизането на роботи, интернет на нещата и множество нови технологии, които да повишат ефективността и качеството в производството.

Бързото развитие на технологиите и процесите на роботизация със сигурност ще докоснат пазара на труда у нас и само тези, които ще се адаптират бързо и ефективно, ще останат релевантни - това важи, както за работодателите, така и за работниците.

Предимствата на Индустрия 4.0 са ясни - роботизираният труд има много по-малки нужди, може да работи по 24 часа и 7 дни от седмицата, а за поддръжката му е необходим малък екип. Неговата продукция е стандартизирана, а това е добре, както за производителя, така и за клиента, който не обича разликата в качеството. Разбира се, съществуват и скептици, които казват, че са възможни проблеми с безработицата. Но такива гласове са се чували при всеки предходен революционен етап в производствата и са се оказали безпочвени. За всеки производител е нужно не само да има продукция, но и да има кой да му я закупи.

Роботизацията няма да е толкова страшна, колкото си мислите

Придобиването на нови умения и адаптацията ще са ключови за успеха ни в настъпващата технологична революция

Снимка: shutterstock

Все повече процеси в производството са автоматизирани - механичните и рутинните задачи все по-често се изпълняват от роботи. В резултат на това уменията, които са достатъчни за извършване само на тези действия, стават по-маловажни. Поради тази причина в близкото бъдеще ще намелее търсенето за счетоводители, мениджъри на телемаркетинг, въвеждащи данни, архивисти и дори работници в производствата.

Тази тенденция ще се развива и роботите ще поемат повече работни места, които някога са принадлежали на нас, хората. Място за паника обаче няма, а процесите на роботизация са неизбежни, но не и всеобхватни или лоши.

Първо, засега роботите не са в състояние да оценят правилно човешките реакции, настроения или намерения, следователно те не могат да заменят хората в определени ситуации. Поради тази причина апокалиптичните прогнози, че роботите ще отнемат милиони работни места от всички нас, най-малкото са неоснователни.

Очевидно е, че в някои случаи роботите вършат по-добра работа. Така че не е подходящо да се насърчава хората да се опитват да бъдат по-добри от машините. Вместо това трябва да съсредоточим фокуса си там, където ние са по-добрите.

Разбира се, конкретните умения остават важни, но социалните умения ще се оценяват все повече. Работодателите ще се съсредоточат върху отличните комуникационни и аналитични умения не само в продажбите или обслужването на клиенти, но и в секторите на финансите, анализа на данни или дори в ИТ сферата. Това е така, защото дори и технологията да ви позволява да видите огромно количество данни, то отсяването им и представянето им по най-разбираем начин за корпоративни клиенти или потребители е чисто човешка работа.

Според проучване, проведено от софтуерния гигант Adobe, за 36% от всички сектори, основното умение ще бъде способността за решаване на комплексни и нееднозначни проблеми. Или казано с други думи, да се търсят отговори и подходящи решения на възникващите трудности и предизвикателства.

Въпреки това, хората често се плашат, че дори тук роботите ще са по-добри. Вярно е, че технологиите могат да улесняват задачите и да решават проблеми, но засега те са способни да се справят само с по-прости предизвикателства. Светът, в който съществуваме, е толкова комплексен, че винаги ще е нужда от човешка намеса.

Следователно иновациите, креативността и гъвкавостта са умения, които ще помогнат на хората да изпъкнат на пазара на труда през следващите година. Иновативното мислене е високо ценено за намирането на нови начини не само за решаване на възникващи проблеми, но и за извеждане на иновации на пазара, като по този начин се увеличава конкурентоспособността.

Креативността също е решаващо умение за развитието на бизнеса. С тази бързо променяща се среда възможността да промените мисленето и отношението си и да намерите неочаквано и нетрадиционно решение ще донесе голям успех в работата на почти всяка компания и позиция. В резултат на това компаниите оценяват креативното мислене и непрекъснатото му развитие несъмнено ще помогне за по-голямо предимство на пазара. Уменията за планиране на времето, способността за адаптиране към ситуацията и сплотяването на екипа също стават много важни.

Приятели вместо врагове с технологията

Човешкият фактор няма да бъде "пенсиониран" от роботизацията

Снимка: Shutterstock

В ерата на роботизацията е много важно не само да се развият способности, които не могат да бъдат заменени от технологиите, но и да се разберат технологиите около нас. Страхотните умения писане в Microsoft Office вече не са достатъчни. Съществуват различни специфични технологични инструменти, които ще е все по-необходимо служителят да научи и използва.

Що се отнася до финансовите специалисти, това може да включва счетоводен софтуер (Navision, Axapta, SAP, Rivilė и др.) Или различни системи и инструменти за управление на данни и анализи като SQL, QlickView и други. Когато става дума за инженерни компании, е важно да работите не само с Autocad, но и да сте запознати със софтуера Solidworks, Revit, както и да имате познания по 3D дизайн и моделиране.

И накрая, езиците за програмиране, които в известен смисъл са по-малко търсени през последните няколко години, ще стават все по-важни за ИТ специалистите. Това е Java и PHP. Значението на езиците за програмиране на мобилни приложения Swift и Kotlin и модерните езикови рамки за програмиране ReactJS и NodeJS продължава да нараства.

Големите количества данни са неотделими от технологиите. Все повече компании искат да се възползват от масивите с данни, така че знанието и опитът в анализа им е с огромна перспектива - тези, които могат да анализират данните и да вземат най-добрите решения въз основа на тях, ще бъдат особено необходими и търсени.

Новите технологии и бързо променящият се свят видоизменят и променят пазара на труда. Те обаче не трябва да ни плашат и спират. Както винаги, ще спечелят тези, които могат бързо и ефективно да се адаптират към променящите се реалности. И най-лесният начин да направите това е чрез научаването на нови умения, които все още няма как да бъдат роботизирани. При всички положения не трябва да изоставате. И за работодателите, и за работниците ще е еднакво необходимо да се интересуват живо и да следят изключителната технологична революция, която се развива пред очите ни.