Американските потребители са увеличили разходите си със значителните 2,4 процента през януари като знак, че икономиката може би се възстановява от пандемичната рецесия, предаде Асошиейтед прес.

Днешният доклад на министерството на търговията на САЩ сочи, че личните доходи, които са двигателят на харченето, са скочили с 10 на сто миналия месец, подсилени от правителствените кешови плащания към повечето американци.

Увеличението на разходите през януари бе предшествано от два поредни месечни спада, които породиха опасения, че потребителите, движещи по-голямата част от икономиката, се безпокоят да пътуват, да посещават магазини и да харчат пари.

Резкият растеж от миналия месец предполага, че много хора стават все по-уверени в разходите си, особено след като получиха чекове за 600 долара. През януари те бяха предвидени за повечето пълнолетни американци във федералния пакет с икономическа помощ, отбелязва АП.

Администрацията на Джо Байдън предложи пакет за подкрепа от 1,9 трилиона долара, сериозна част от който - стимулиращи чекове за американците от 1400 долара, както и разширени обезщетения при безработица.

Наскоро министърът на финансите Джанет Йелън изтъкна, че в страната все още има 9 милиона души без работа и 4 милиона, отпаднали от трудовия пазар. Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че без плана на Байдън икономиката може да се върне към пълна заетост чак през 2024 година, отбеляза Йелън.