Контролираният от представители на Демократическата партия Сенат на САЩ не може да включи предложеното от президента Джо Байдън увеличаване на минималната работна заплата до 15 долара в плана за подпомагане на икономиката на стойност 1,9 трилиона долара, съобщи съветникът на Сената по процедурните въпроси Елизабет Макдоноу, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Демократите, които имат незначително мнозинство в Камарата на представителите и Сената, се опитват да прокарат тази прогресивна политика без републиканците чрез маневра, която ще им позволи да действат с обикновено мнозинство, за да не се нуждаят от подкрепата на републиканците, отбелязва Ройтерс.

"Дълбоко разочаровани сме от това решение", заяви в изявление лидерът на демократическото мнозинство Чък Шумър, цитиран от Франс прес.

Той обеща, че няма "да изостави борбата за увеличаване на минималната заплата на 15 долара" на час.

Сега демократите могат да опитат да включат тази мярка в отделен законопроект.

"Президентът Байдън е разочарован от този резултат, защото той предложи да се включи повишението на минималната заплата" на 15 долара на час в големия план за икономическо подпомагане. Той призовава Конгреса да действа бързо, за да приеме американския спасителен план", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.