Икономиката на САЩ леко е ускорила темпа на нарастване през последните три месеца на 2020-а спрямо предварителната оценка. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 4,1 на сто спрямо очакваните 4 на сто, съобщи днес министерството на търговията, цитирано от Асошиейтед прес.

При все това с годишно натрупване БВП е спаднал с 3,5 на сто и това е най-голямото понижение от 1946 година, когато страната се възстановява от Втората световна война.

Икономистите обаче продължават да вярват, че 2021-а ще бъде година на значителен скок заради очакваните допълнителни стимули, по-обхватното разпространение на ваксините срещу новия коронавирус и запазването на политиката на централната банка на ниски лихви.

Някои анализатори очакват икономика да нарасне с 9 на сто през първото тримесечие на 2021 г., а за цялата година очакванията са БВП да се увеличи с 6 на сто. Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде най-силният темп на увеличение на БВП, откакто икономиката нарасна със 7,2 на сто през 1984 година, когато президент беше Роналд Рейгън.

Министерството на търговията на САЩ отчете също така, че поръчките за стоки, които се предполага, че ще бъдат използвани най-малко три години, се увеличават за девети пореден месец. Това е още един сигнал, че промишлеността е устойчива в условията на пандемията от новия коронавирус, отбелязва Асошиейтед прес.

Януарското покачване на този важен показател, което е тройно по-голямо от очакванията на икономистите, следва повишението с 1,2 на сто през декември и с 1,3 на сто през ноември.

Поръчките за пътнически самолети и части за тях са скочили с невероятните 389,9 на сто.

Момент да се мисли мащабно

Междувременно министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова страните от Г-20 да продължат да подкрепят икономиките си, които са засегнати от пандемията, чрез планове за възстановяване. Тя ги посъветва и да не оттеглят прекалено рано помощите за домакинствата и компаниите, предаде Франс прес.

Приканвам страните от Г-20 да продължат да предприемат важни бюджетни и финансови мерки и да не оттеглят прекалено рано подкрепата си, написа тя в писмо по електронната поща до колегите си от Г-20 преди виртуалната им среща. Сега е моментът да се мисли мащабно, допълни Йелън.