Икономиката на Германия през текущата година ще се свие повече от очакваното досега, тъй като упоритата инфлация оказва натиск върху частното потребление. Това предупреди днес икономическият институт "Ифо" (Ifo), цитиран от ДПА и БТА.

Германската икономика много бавно си пробива път, за да излезе от рецесията, отбелязва главният икономист на института Тимо Волмерсхойзер.

БВП на страната се очаква да се свие с 0,4 на сто тази година спрямо прогнозираните през март 0,1 на сто, посочва "Ифо".

Според прогнозите на института, БВП на еврозоната ще нарасне с 0,6 на сто, а на САЩ - с 0,9 на сто.

За 2024 г. прогнозите също са понижени - сега се очаква догодина икономиката на Германия да нарасне с 1,5 на сто спрямо предишните очаквания за 1,7 на сто.

Според ръководителката на екипа икономически съветници на германското правителство Моника Шницер обаче най-голямата европейска икономика ще бъде в стагнация (нулев икономически растеж) тази година, фактори за което са развитието на икономиката на Китай и лихвените равнища в Европа.

Възстановяване от негативния растеж се очаква през второто полугодие на 2023 г.,като за цялата година "растежът ще бъде плюс/минус нула", каза Шницер, която оглавява експертната група, известна като "Съвета на мъдреците".

Относно инфлацията "Ифо" прогнозира, че тя вероятно бавно ще отстъпи - от 6,9 на сто през 2022 г. до 5,8 процента през 2023 г. и 2,1 на сто догодина. Същевременно базовата инфлация (без храни и горива) според прогнозите на експертите тази година ще нарасне до 6 на сто от 4,9 на сто миналата година, преди да отстъпи до 3 на сто през 2024 година.

Заради инфлацията частното потребление ще се свие с 1,7 на сто тази година и ще нарасне едва догодина - с 2,2 на сто, според прогнозите на "Ифо".