Промишлената активност в Русия е нараснала с най-бърз темп от над 17 години и половина през март на фона на забележителния растеж в потребителското търсене, сочат данни от проучване сред мениджърите по доставките, проведено от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), предаде ДПА, на която се позова БТА.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI), изготвян от S&P, е нараснал до 55,7 пункта през март спрямо 54,7 пункта през февруари. Всяка стойност над 50 пункта е свидетелство за растеж.

Това е най-доброто представяне на сектора от август 2006 година.

Силните резултати от март са задвижвани от по-рязкото нарастване на производството и новите поръчки, които от своя страна са се повишили с най-бърз темп от над 16 години.

Според производителите растежът на новите поръчки се дължи на силното търсене, успешните маркетингови кампании и привличането на нови клиенти.

Новите поръчки за износ са нараснали за първи път от пет месеца, с най-бързия темп от август миналата година. В резултат производството се е увеличило най-бързо от януари 2017 година.

Производителите са увеличили броя на служителите си в отговор на нарасналото търсене, като съотношението на разкривани работни места е най-голямото от ноември 2000 година.

Същевременно производствената инфлация през март се е забавила, както и инфлацията при цените на дребно, която е регистрирала деветмесечен минимум.

Руските компании са обявили нарастване на бизнес доверието през март, тъй като по-силното търсене е засилило очакванията за производството.