Китай е под безпрецедентен натиск от страна на САЩ и ЕС да втвърди позицията си спрямо Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки отказа на някои китайски банки да приемат плащания от Русия, цитиран от Ройтерс и БТА.

САЩ заплашват финансови институции в страни като Турция и Китай с вторични санкции, ако улесняват търговията с Русия. В средата на януари стана известно, че поне две китайски банки са решили да прекъснат отношенията си с клиентите, които са включени в санкционните списъци, както и да прекратят финансовите услуги за руската военна индустрия без значение от валутата или локацията на трансакцията. Руският бизнес тогава съобщи за проблеми при разплащанията с китайски банки.

Банките освен това задълбочават проверките (т.нар. due diligence) на клиентите си, за да изяснят дали бизнес регистрациите, оторизираните бенефициенти и крайните собственици са от Русия. Проверките ще обхванат и неруски клиенти, които имат бизнес в Русия или извършват трансфери на критично важни стоки към Русия през трети страни.

Руското печатно издание "Известия", позовавайки се на свои източници, съобщи по-нонкретно, че китайските банки "Пин ан банк" (Ping An Bank) и "Банк ъв Нинбо" (Bank of Ningbo) са спрели обработката на плащания в юани, идващи от Русия.

Китайските кредитори "Ди Би Ес Банк" (DBS Bank), "Грейт уол уест чайна банк" (Great Wall West China Bank) и "Чайна чжъшан банк" (China Zheshang Bank) са въвели някои ограничения върху операциите с Русия.

Два месеца по-късно Песков каза (в четвъртък, 21 март), че ситуацията с китайските банки е причинила проблеми, но и че те могат да бъдат преодолени.

"Разбира се, безпрецедентният натиск от страна на САЩ и Европейския съюз върху Китайската народна република продължава, включително в контекста на отношенията с нас", каза Песков.

"Това, разбира се, създава определени проблеми, но не може да се превърне в пречка за по-нататъшното развитие на нашите търговско-икономически отношения (с Китай)", каза Песков и добави, че Русия и Китай могат да преодолеят подобни пречки.

Финансовото министерство на САЩ обяви през декември, че ще предприема вторични мерки срещу банките, които улесняват сделки с Русия, даващи възможност за функционирането на руския военнопромишлен комплекс.

Промяната показва начина, по който Китай се опитва да се съобразява с американските санкции, макар и да е против тях, и същевременно да поддържа икономическите си връзки с Русия, отбеляза Блумбърг през януари, цитиран тогава от БТА. Пекин избягна да осигурява военна помощ на Москва, макар и да осигурява дипломатическа подкрепа на Путин и да разширява търговията с Русия в секторите, които не подлежат на санкции.

Китайският износ за Русия расте от началото на войната, увеличава се и вносът на руски изкопаеми горива в Китай. Доставките на въглища, например, са се удвоили от 2020 г. досега.

Санкциите лишиха Руската централна банка от половината от валутните й резерви и й оставиха основно злато и юани. Ползването на китайската валута в международните разплащания се повиши от 15 на сто в края на 2021 г. до 27 на сто през септември 2023 г.

Руските търговски банки, които бяха изключени от разплащателните системи на "Виза" (Visa) и "Мастаркърд" (Mastercard), се обърнаха към китайската "Юниън пей" (UnionPay).

Четирите най-големи китайски банки в миналото са се съобразявали с наложените от страна на САЩ санкции срещу Иран и Северна Корея, за да не загубят достъп до американския клиринг, припомня Блумбърг.