Европейската комисия представи в петък предложението за повишаване на митата върху вноса в ЕС на зърно и маслодайни семена от Русия и Беларус, включително пшеница, царевица и слънчогледов шрот, предаде кореспондент на БТА. Според комисията тези мерки не биха засегнали останалите страни по света.

Намерението на ЕК с повишението на митата е да се предотврати възможността Русия да използва износа на храни като геополитически лост за влияние на пазара на ЕС, се отбелязва в съобщението. В него се уточнява, че Русия е продавала досега в ЕС част от откраднатото от Украйна зърно като "руско". Допълва се, че мярката ще доведе до намаляване на приходите на Русия от търговията със зърно и това ще се отрази на възможностите й да финансира войната срещу Украйна.

В мотивите към предложението се казва, че през 2023 г. Русия е изнесла за ЕС зърно на стойност около 1,3 милиарда евро.

Повишените мита ще се прилагат и за Беларус заради тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. Така се очаква ЕС да попречи на Русия да използва Беларус, за да заобиколи новите мерки и да насочи стоките си към европейския пазар.

Транзитът на зърно и маслодайни семена от Русия и Беларус към страни извън ЕС не е засегнат от предложението на ЕК.

Предстои Съветът на ЕС да оцени предложението. Предвижда се след одобрение мерките да влязат в сила незабавно.

Москва вече обвини ЕС, че причинява смущения на световния пазар на храни със своите санкции срещу руски банки и енергийни компании.

Британският "Файненшъл таймс" разпространи във вторник информация, като се позова на свои източници, че митата върху вноса на зърно от Русия и Беларус ще стигнат 95 евро на тон.

Мита от 50 процента ще бъдат наложени и върху вноса на маслодайни семена и продукти от тях.

Изданието отбеляза, вносът в ЕС от Русия на зърнени култури, маслодайни семена и техните производни, които биха попаднали под новите тарифни ограничения, достигна рекордните 4 милиона тона през 2023 г., или 1 процент от общото потребление в ЕС.

Миналата седмица еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски каза по време на посещение в родната си Полша, че "когато Русия използва храната като оръжие, ние трябва да реагираме".

През февруари Латвия наложи едностранна забрана върху вноса на много храни от Русия и Беларус, докато Литва обяви строги проверки на товарите.

По-рано този месец полският премиер Доналд Туск заяви, че Латвия разбираемо е наложила собствена забрана върху износа на руски храни и предупреди, че Полша може да последва примера й. Той обаче би "предпочитал да вземем решение заедно, на ниво ЕС, относно санкциите срещу Русия и Беларус за хранителни и селскостопански продукти".

В Полша (и други страни в Източна Европа) фермерите протестират срещу по-евтиния внос от Украйна, а все по-често и от Русия, който подкопава пазара на местно зърно.

Миналия петък, 15 март, президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен каза на Туск, че "оценява възможността за въвеждане на ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Русия".

В крайна сметка налагането на тарифни ограничения, а не на санкции, е предпочитан за ЕК вариант, защото няма да изисква единодушното одобрение от страните членки, както би било необходимо при санкции. Мярката ще позволи на продукцията да преминава транзитно през ЕС по пътя си към Африка и Азия.

От друга страна преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха преди два дни съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти - по-конкретно яйца, птиче месо, захар, царевица, овес, грис и пчелен мед.

Вносът от Украйна ще бъде първоначално ограничен нетарифно - с квоти. При достигане на определеното количество ще бъдат въвеждани мита.

Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 г.

ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие. Първоначално Общността планираше да удължи до 2025 г. срока на облекчението за внос с предвиден срок юни 2024 г. въпреки големите спорове около износа на зърно и други стоки от Украйна за страните членки.