С разширението на газохранилището "Чирен", с интерконекторните връзки и с участието на страната ни в терминала за втечнен газ България на практика вече усилено работи по инициативата "Три морета". Докато другите още говорят, ние вече строим и изграждаме. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, на което изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов докладва развитието на три ключови енергийни проекти, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Тази седмица стартирахме обществена поръчка за доставка на оборудване и изграждане на интерконектора България-Сърбия. На територията на България е 62 км. Стойността за тази обществена поръчка е около 144 млн. лева", е заявил Малинов, цитиран от БТА. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" е изтъкнал още, че в рамките на настоящата седмица е открита и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище "Чирен".

"То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване сигурността на доставките и енергийната сигурност", е добавил Владимир Малинов. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" е докладвал също, че след решението на КЗК, "Булгартрансгаз" вече е пълноправен акционер и участник в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция.

"Това са три значими проекта, и трите са подкрепени от ЕК като проекти от общ интерес. Те са подкрепени от всички наши партньори и значително ще допринесат за сигурността на България. С реализацията им България ще затвърди своята роля на газовата карта на Европа и ще продължи да бъде един предвидим партньор и незаобиколим фактор", е отбелязал Малинов.

"Проектите са изключително важни и за нашите съседи, на които даваме същите тези възможности, които има и България", е посочил Бойко Борисов. Премиерът е изтъкнал, че разширението на газовото хранилище "Чирен" с капацитет до над милиард куб. метра газ е свързано и с българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция.

"С интерконекторите България може спокойно да каже вече, че газовият хъб "Балкан" го има и ние сме основен разпределител в тази сфера", е добавил Бойко Борисов.