Европейската комисия (ЕК) отлага за средата на януари представянето на предложението си за списък със зелени инвестиции, обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Франс прес.

Той очаква в списъка да бъдат включени природният газ и ядрената енергия, които са в основата на постоянни разногласия сред страните членки.

Този списък ("таксономия"), който трябваше да бъде оповестен до края на годината, ще предостави достъп до "зелено финансиране" и субсидии, както и до чисто конкурентно предимство на включените в него сектори. Залогът е голям, тъй като има ключово значение за скъпоструващото обновяване на френския ядрен парк и за страните от Източна Европа, които залагат на инвестициите в природен газ, за да намалят зависимостта си от въглищата.

Много сме близо до финализирането на работата ни по делегирания акт, който ще включва едновременно газ и ядрена енергия, потвърди еврокомисарят в интервю за германския вестник "Велт", публикувано през уикенда.

Ще имаме нужда от още десетина дни или две седмици за консултации със страните. Надявам се, че ще можем да представим крайното си предложение в средата на януари, заяви той.

Въпросът бе обект на оживени дебати между 27-те страни членки на ЕС. Десет от тях начело с Франция се обявиха в подкрепа на включването на ядрената енергия срещу група страни, които се отнасят доста въздържано към нея (Германия, Люксембург, Австрия).

Същевременно докато някои държави поискаха включването в класацията на природния газ в качеството му на преходен енергиен източник, то други категорично го отхвърлят заради емитираните емисии при използване на синьото гориво, за което ЕС остава силно зависим от Русия.

Газът със сигурност не е идеалът ни за постигане на въглеродна неутралност в рамките на ЕС, но при всички случаи е по-добър от въглищата по отношение на въглеродните емисии, каза Бретон пред "Велт".

Трябва да сме прагматични, ще се нуждаем едновременно от газ и ядрена енергия, за да конкретизираме климатичните ни цели за 2030 и 2050 година, добави той.

Ако вие самите не искате ядрена енергия, не можете да сте идеологически неотстъпчиви. Важно е да говорим с всички, за да намерим общоприемливо решение, подчерта еврокомисарят за вътрешния пазар.

Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС миналата седмица обаче показа дълбоките различия между страните членки, припомня АФП.

Изготвянето на списъка не е отговорност на страните членки, но не е тайна, че разногласията са значителни. Установихме, че за момента не можем да постигнем компромис и си даваме допълнително време, призна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Източник: БТА