Новата седмица ще бъде решаваща за битката срещу бързо растящата инфлация за централните банки и пазарите по света, информира Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Ръководителите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се събират във вторник и сряда, за да обсъдят следващия ход на паричната политика. Като цяло се очаква комисията по отворения пазар на институцията да повиши водещата лихва с поне 50 базисни пункта, след като тази година вече вдигна показателя два пъти. Пазарите залагат по-скоро на повишение със 75 базисни пункта на фона на данните за инфлацията на потребителските цени, които бяха оповестени в петък.

Комитетът по парична политика на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) ще обяви решението си за водещите лихви в четвъртък.

По-рано днес бе обявено, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се е свил с 0,3 на сто на месечна основа през април, което задълбочи страховете от забавяне на икономиката преди заседанието на централната банка.

Заседания на централните банки тази седмица са планирани и в Япония, Швейцария и Бразилия.

Централната банка на Украйна заяви, че ситуацията, създала се от войната с Русия ще определи дали основният лихвен процент може да бъде намален от сегашните 25% или ще са необходими допълнителни увеличения, съобщи Ройтерс. На 2 юни централната банка рязко повиши основния си лихвен процент до 25% от 10%, затягайки паричната политика за първи път след руската инвазия на 24 февруари, за да се справи с двуцифрената инфлация и да защити доходите и спестяванията по време на войната.

Инвеститорите ще следят и поредица данни за икономическата активност, включително за промишленото производство и продажбите на дребно в Китай, промишленото производство във Великобритания, заетостта и продажбите на дребно, а от САЩ - за инфлацията на производствените цени, продажбите на дребно и промишленото производство.