Обединеното кралство се е отказало от плана си да въведе пълен граничен контрол с Европейския съюз на 1 януари догодина, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от световните агенции.

Това решение е взето в момент, когато британското правителство е притискано от бизнеса да не влошава още повече хаотичната ситуация, причинена от коронавируса.

Великобритания ще въведе облекчен режим на пристанищата си за вносни стоки от ЕС. Но стоките, които влизат от острова в ЕС, може да бъдат подложени на стриктни проверки при пристигането си във Франция, казват източниците на вестника, чиито имена не се споменават.

Източникът на FT заяви, че министрите признават влиянието на вируса върху бизнеса и затова прагматизмът и гъвкавостта върху вноса имат смисъл - "да се помогне на бизнеса да се приспособи към промените", които сега са неизбежни.

Официално съобщение за граничния контрол може да бъде направено още днес. Но ако съобщеното от FT се потвърди (в което едва ли някой се съмнява), това това ще е обрат в позицията на Лондон. През февруари министърът на правителствената служба Майкъл Гоув заяви, че контролът върху вноса е "необходим", за да се запазят границите на страната безопасни и сигурни и да се събират съответните данъци.

Сега е планиран "временен режим на лек контакт" в пристанищата на Обединеното кралство като Дувър, независимо дали е сключена сделка с ЕС или не, според "Файненшъл таймс". Предложението е само за вноса, като конкретните правила ще определи Обединеното кралство. Проверките на износа за ЕС ще бъдат определени от Брюксел.

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари и досега няма напредък за постигане на търговско споразумение с блока. Преходният период изтича в края на годината, но през юли изтича срокът, в който Лондон трябва да каже иска ли удължаването му.