Премиерът Бойко Борисов и първият заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров обсъдиха в Министерски съвет рестартирания проект за строителство на втора ядрена централа в България. Премиерът е информирал руския гост за държавните решения по "възобновяване на дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ "Белене"".

Заложените от българска страна условия предвиждат изграждане на централата съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

Приветстваме решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ "Белене" и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране, каза на свой ред Кирил Комаров, който е и директор на Блока за бизнес развитие и международен бизнес на "Росатом".

Ние още в началото на работата по този проект смятахме, че той е важен и необходим за България. Важен е, както за осигуряване на енергийната сигурност, така и за "получаването на едни ниски цени за електроенергията в страната", коментира още вчера Комаров при срещата с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и енергийния министър Теменужка Петкова. Той изтъкна, че руската страна ще се радва "да се възползваме от възможността да участваме в реализацията на този проект".

Кирил Комаров е втори ден в България във връзка с представянето на резултати от завършения проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Когато бъдат формулирани конкретните условия, ние ще се отнесем изключително отговорно към тяхното разглеждане. Нашите препоръки са да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината се състои в това, че никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата", каза Комаров.

Борисов и Комаров също така отбелязаха успешното сътрудничество при удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Пред руския гост Борисов заяви, че продължаването на срока на експлоатация на двата енергоблока е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката. Запазването капацитета на ядрената енергетика ще гарантира сигурността на българската енергийна система, категоричен е премиерът, цитиран в съобщение на МС.

43 млн. лева са планирани за тази година средства само за 6-и блок. До края на 2017 година бяха похарчени 262 млн. лева за двата блока. Цифрите съобщи вчера изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев.