Готови сме да окажем подкрепа на българското правителство за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Това каза зам.-генералният директор на "Росатом", директор на ОАО "Атоменергопром" и председател на УС на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров по време на представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй", предаде Агенция "Фокус".

"Приветствам решението на българското правителство и парламент да се върнат към осъществяването на проекта АЕЦ "Белене". Ние още в началото на работата по този проект смятахме, че той е важен и необходим за България проект. Важен е, както от гледна точна на осигуряването на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на получаването на едни ниски цени за електроенергията в страната. Бихме се радвали да се възползваме от възможността да участваме в реализацията на този проект", допълни той.

"Когато бъдат формулирани конкретните условия, ние ще се отнесем изключително отговорно към тяхното разглеждане. Нашите препоръки са да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината се състои в това, че никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата", каза още Комаров.

"Когато става въпрос за възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене" българския парламент и българското правителство много ясно заявиха своята воля да се търси възможност за реализация на проекта на пазарен принцип. Беше направен много подробен анализ от БАН, в който са разгледани всички възможности във връзка с реализацията на проекта АЕЦ "Белене" и при взимането на решение ние ще се позовем и на тях", каза още министър Петкова.

Планираните за тази година средства само за 6-и блок са 43 млн. лева. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев пред журналисти след представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй". "До края на 2017 година бяха похарчени 262 млн. лева за двата блока. 180 млн. лева бяха похарчени за повишаване на мощността", допълни той.

"Водят се преговори с "Твел" за удължаване на договора за съхранение и преработка на ядрено гориво. Имам получено предложение от тях, в момента водим преговори. Договорът трябва да се съгласува с Европейската агенция по доставките, която отговаря за такъв тип доставки", заяви още изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

Удължаването на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок е изключително важен проект за нас. Това каза зам.-генералният директор на "Росатом", директор на ОАО "Атоменергопром" и председател на УС на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров по време на представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

"За мен е голяма чест да присъствам днес на това изключително важно за енергетиката събитие. Преди повече от 50 години, през 1966 г. беше подписано споразумение за мирно използване на атомната енергия между България и тогавашния СССР и повече от 50 години това сътрудничество се развива. С г-жа Петкова си спомнихме, че вчера отбелязахме 44 години от пускането на първия енергоблок в АЕЦ "Козлодуй", допълни той.

"Удължаването на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок е изключително важен проект за нас. Това фактически е придаване на втори живот на тези 2 енергоблока, което дава сигурност и безопасност те да бъдат експлоатирани в следващите 30 години. Уверени сме, че ние заедно с колегите от АЕЦ "Козлодуй" живеем в една единна общност, когато става въпрос за безопасност в работата и развитие на дейността в атомната централа", заяви той.

"Извършената работа доказа, че когато става въпрос за 6-и енергоблок, ние сме се придържали към правилните принципи за безопасната му работа. И след приключване на всички дейности, за които министър Петкова спомена, през следващите 30 години 6-и енергоблок ще може да бъде безопасно експлоатиран", каза още Комаров.

Днес на практика видяхме как се реализира един от основните приоритети на българското правителство в сектор "Енергетика", каза министърът на енергетиката Теменужка Петков.

"В нашата управленска програма много ясно са посочени основните ни приоритети в сектор "Енергетика". Един от основните ни приоритети, днес на практика видяхме как се реализира - той е свързан с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", допълни тя.

"Атомната централа в Козлодуй отговаря на всички необходими изисквания за безопасност и е налице възможност централата да работи още 30 години. Не бих казала, че България ще излезе от семейството на ядрените държави", каза още тя.