Преговорите на британския министър-председател Борис Джонсън за Брекзит предизвикаха хаос и се озоваха в задънена улица, след като главният юрист на правителството подаде оставка заради плана на премиера да погази важно споразумение с Европейския съюз, а министър от правителството му призна, че промените са нарушение на международното право, пише в. "Ню Йорк таймс".  БТА обобщава коментари от западния печат във връзка с преговорите за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС.

Ръководителят на правния отдел на кабинета Джонатан Джоунс внезапно напусна, ден преди планираното от правителството представяне на законодателство, което би променило разпоредбите, отнасящи се за британския район Северна Ирландия, ако Великобритания не успее да сключи постоянно търговско споразумение с ЕС до края на годината (когато изтича преходният период - б.р.).

Агресивният ход на Джонсън за отстъпване от споразумението за Северна Ирландия подчертава решимостта му Великобритания да контролира икономическата си съдба, дори това да доведе до нова конфронтация с ЕС, да разруши собствената му дипломация и да повдигне въпроси дали неговото правителство зачита върховенството на закона, коментира американското издание.

Според "Ню Йорк таймс" сегашните действия на Джонсън напомнят за решението му да прекрати работата на парламента миналата есен, което впоследствие беше обявено за незаконно от Върховния съд на Великобритания.

Джонсън влезе в спор с висши фигури от своята Консервативна партия и с Брюксел, след като негов министър заяви, че правителството възнамерява да "наруши международното право", отбелязва британският в. "Файненшъл таймс". Признанието на Брандън Луис за намеренията на правителството във връзка с международното споразумение за Брекзит с ЕС, отнасящо се за Северна Ирландия, изненада депутатите на консерваторите и предизвика тревога в Брюксел.

Някои депутати от Консервативната партия незабавно разкритикуваха този ход, показвайки, че Джонсън може да се сблъска със сериозен бунт. Бившият британски министър-председател Тереза Мей оглави предупрежденията, че подобни действия на правителството биха навредили на позициите на Великобритания в света.

Спорът се разрази в момент, когато главният преговарящ на ЕС за Брекзит (Мишел Барние) пристигна в Лондон в опит да изведе търговските преговори от безизходицата, в която се намират, изтъква "Файненшъл таймс".

Висши представители на Демократическата партия в САЩ предупредиха, че евентуален опит на британското правителство да отстъпи от отнасящото се до Северна Ирландия споразумение за Брекзит би застрашил бъдещата сделка за свободна търговия между Вашингтон и Лондон и може да доведе до разрив в двустранните отношения, ако кандидатът на демократите Джо Байдън спечели президентските избори, пише в. "Гардиън".

Байдън, който има ирландски корени, е твърд поддръжник на споразумението от Разпети петък, на което САЩ са гарант и което изисква отворена граница между Ирландия и Северна Ирландия, посочва британското издание.

Представители на демократите също така заявиха, че ако Джонсън пристъпи към приемане на този закон, за който собственото му правителство признава, че би бил в нарушение на международното право, това ще постави под въпрос надеждността на Великобритания като партньор.

Дори американският президент републиканец Доналд Тръмп да си осигури преизбиране, двупартийната подкрепа в Конгреса на САЩ за споразумението от Разпети петък вероятно би разбила всякакви надежди на Великобритания за бързо сключване на сделка за свободна търговия след Брекзит, отбелязва "Гардиън".

Какво всъщност гласи Лондон

Подготвен е законопроектът, който отменя договорения с ЕС особен митнически режим за Северна Ирландия след Брекзит - т.нар. Протокол за Северна Ирландия. С отмяната Северна Ирландия напълно остава част от вътрешния пазар на Обединеното кралство. - такъв е мотивът за промяната.

Протоколът предвижда Северна Ирландия да продължи да следва митническите правила на ЕС, което означава митнически декларации за стоки, транспортирани от Северна Ирландия за Великобритания, както и някои нови проверки за стоки от Великобритания за Северна Ирландия след преходния период. Целта е да се избегне появата на "твърда граница" между региона и Република Ирландия.