Големи бизнес групи в Германия, Франция и Италия приканиха европейските правителства да увеличат съвместните си усилия за фискално стимулиране срещу икономическия спад, причинен от епидемията от Ковид-19, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според тях отговорът на ЕС срещу кризата трябва да бъде от безпрецедентен мащаб.

Призивът се съдържа в искане от четири страници, публикувано снощи от федерацията на германската промишленост (BDI), федерацията на италианската промишленост Конфиндустрия (Confindustria) и френската работодателска организация Медеф (Medef).

Бизнес организациите обявиха, че европейските усилия за стимулиране на икономиката трябва да надхвърлят първия пакет от спешни мерки на европейско равнище, включващи заеми и гаранции от Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и спасителния фонд - Европейския стабилизационен механизъм

Призоваваме европейските лидери бързо да одобрят смело предложение за бъдещия бюджет на ЕС и за Европейския фонд за възстановяване, оповестиха групите.

Лидерите на 19-те страни от еврозоната одобриха спешни заеми до 540 милиарда евро, но не успяха да се споразумеят за емитирането на общ дълг или така наречените коронаоблигации.

Италия, която беше най-тежко засегната от коронавируса, се сблъсква с високи равнища на съществуващия дълг, които биха могли да ограничат разходите за стимулиране. Общите заеми и фискални трансфери биха били по-добрата форма за Рим.

Девет от 19-те страни от еврозоната, включително Франция, Испания, Италия и Ирландия подписаха писмо, подкрепящо общите заеми.

Европейските лидери препратиха въпроса към ЕК, която разработва предложение за фонд за възстановяване.

Отделни правителства предложиха стимули за бизнеса на национално равнище с различен размер.

Бизнес лидерите обявиха в комюникето си, че силният фискален отговор трябва да включва висока степен на солидарност и добър баланс между заемите и грантовете.