Епидемията от коронaвируса още не е приключила, но вече възниква въпросът къде да се пласират хилядите тонове излишъци от картофи или мляко, които не бяха продадени в Европа през двата месеца на изолация на фона на социалните сътресения и заплахата от хранителна криза в някои южни страни, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Със затварянето на ресторанти и столови продуктите, които бяха предназначени за тях, далеч не бяха пренасочени за продажба в големите вериги магазини, въпреки увеличеното пазаруване на хранителни стоки от хората, поставени под карантина вкъщи.

Един от най-емблематичните пример е с картофите: 450 000 тона излишък във Франция, която е водещият световен износител на този продукт.

Между 3 и 4 милиона тона картофи не са преработени в Белгия, Нидерландия, Германия и Франция заради кризата с COVID-19, според оценката на Междупрофесионалното обединение за популяризиране на картофа (GIPT).

След като по-голямата част от заведенията за бързо хранене бяха затворени, заводите за замразени картофи спряха работа за два месеца - нещо невиждано досега. А складовете на производителите, които получиха парите си за част от картофите съгласно подписаните договори, са препълнени.

Потребителите в социалните мрежи поискаха тази основна храна да бъде пренасочена за хранителни помощи на фона на настъпващата социална криза след спирането на икономическата дейност.

Не винаги обаче е лесно да се пренасочат потоци към алтернативни канали за разпространение без да се дестабилизират други сектори. Това сочи примерът с млякото.

Миналата седмица Оксфам (Oxfam) и десетина селскостопански сдружения и асоциации за солидарност предупредиха за рисковете от тежка криза на пазара на млечни продукти в Западна Африка.

Причината за това е складирането на мляко на прах, по решение на ЕК, за да се улеснят европейските животновъди, които не знаят какво да правят с млякото, маслото и сиренето, което са произвели.

Ситуацията при винопроизводителите е тъкмо обратната. Напът е да се намери решение за хилядите хекотолитри излишък от вино в трите водещи страни производителки - Италия, Франция и Испания. Винопроизводителите поискаха и получиха разрешение от Брюксел да дестилират една част от виното, за да произвеждат хидроалкохолен гел.