Бизнес организации се обявиха против диференцирането на ДДС

Създава се опасен прецедент, а липсва и краен ценови ефект. Тежестта ще падне върху прозрачните сектори, предупреждават работодатели

Обратно в новината

Коментари - Бизнес организации се обявиха против диференцирането на ДДС | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами няма проблем ДДС да е по малко,особено за лекарства и храни.Така пенсионерите ще могат да си купят повече стоки и баланса ще се възстанови,при това с повече производство и потребление.

ДДС е сладкото на бизнеса.

цоцащите ддс са загрижени за приходите в бюджета ?? много са загрижени , робите да плащат за надзирателите , които пък да пазят робовладелците за да върви планирания грабеж , или икономиката , както щете

Не вярвам на твърдението на Горанов,че приходите ще спаднат с 1,7млрд.лв.Преизчислено на намаленият ДДС , това означава,че ресторантьорският бизнес реализира принадена стойност от 12 млрд.лв. А това не е вярна.Да погледнат статистиката . Бойко борисов преди дни каза,че ген.Мутафчийски е направил стотици хиляди операции.При 30год. професионален стаж-това са по 9-10 операции на ден,без почивка.Важното е да се раздуват нещата.

стотици, хиляди операции стотици и хиляди операции стотици хиляди операции "Език свещен на моите деди... "

Хаос, както винаги. Има ли, кажете ми, по-тъпи управляващи по света?!

Направете ДДС за всичко 10%, десетки електронни магазини и фирми ще направят офиси в БГ, подгонете си големите фирми да го плащат това ДДС и готово.

С две думи трябва да ти увеличат другите данъците.

или ще трябва да крадът по малко... зависи как го поглееднаш :)

Управляват ни пълни идиоти. На сивите и бандитски сектори туризъм и хазарт намалят ДДС, а на прозрачния и коректен бизнес ще го вдигат.....

хазарта е с 0 ддс от много години... там бе са пипали

За да се угоди на лобиста и рекетьор Валери Симеонов ще разтурят цялата данъчна система. Ако не му харесва да си ходи, ама ще види НС повече през крив макарон.

Защо селският комбайнер и неговите калинки са без маски в затворени пространства? Защо не го глобяват, докато неговите копои обикалят и в подобни случаи "подпомагат" дребните и средни фирми с - 5000.00 лв.

и двете калинки с него ,кво разбират от икономика и в частност от ДДС?

в това правителство,досега в историята на България е нямало.Всички,начело с Тулупа,са повредени по рождение в главите.Просто гена им е такъв.Не могат да се надскочат с природата.Плебеи от най-ниско качество.Затова и електората им е такъв,харесват си се.

Отваря се вратичка в закона, през която мнозина ще се опитат да минат с основание или без. Усложнява се администрирането. Не виждам някакви ползи за държавата и народа.

да премахнат плоския данък, те измислят отново намалени данъци за богати

целта е да махнат справедливия плосък данък и бедните да плащат повече в прогресивната скала...

Дори данъкът ще падне под 10% при прогресивно облагане. Това ще го усетят тия, получаващи милиони доходи на година. Ти къде се туряш в името на справедливостта?!

ДДС-то е данък който се плаща от крайният потребител не от работодатели и организации ??? това ли е новата опорка - управляващите искат да ни намалят ддс но видиш ли бизнесО не иска...

Пак гласувайте за ГЕРБ...

Ей, едно стабилно нещо имахме в държавата - данъците, но и на това посегна тъпата тиква!... Няма край неговата простотия! Това му пусто желание и комплексарщина, да самовластва ще му изяде главата! Дано да е по-скоро!

Ако си ислите че с това намаляване на ДДС ще е далавера за навалицата, жестоко се лъжете. Промяната ан ДДС ставката е свързана със промяна на целия счетоводен софтуер който се ползва в България, която някой трябва да я плати. И познайте кой ще я плати. А кръчмите и хотелите винаги крият оборот съответно и ДДС, така че за бюджета е все тая. Така че това е пълна глупост да се пипат данъците. Защото колко по се пипат данъците - толкова повече ще се шмекерува и по- малко ще се внасят.

"Но от АИКБ са против предложенията за намаляване на ДДС за храни, лекарства, детски стоки и др., което се прави с намерението да се намаляват цени за всички." Така се получава когато бившите върли комсомолци се трансформират в още по-върли капиталисти;) Прочетох, че от АИКБ не искали да се намаляват цените "за всички", но не видях да искат увеличение на данъка за хазарта, например - аз предлагам компромис: да се разменят и за хазарта да се увеличи, а пък временно за ресторантите да се намали - все пак наистина хотелиери, ресторантьори и книжари наистина седяха затворени 2 месеца!

1. Мантрата, че цените щели да паднат е пълна глупост; 2. Има много други лостове с които определен сектор да бъде подпомогнат; 3. Данъчната система в България беше от малкото стабилни неща, които функционираха успешно. А когато нещо работи е безумие да го съсипеш... 4. Съвсем друг въпрос е как държавата се справя със събираемостта на данъците. Двете неща не бива да се бъркат. Поради тази причина другата мантра, че намаляването на данъка в определен сектор, щяло да осветли бизнеса и допринесе за по-добрата събираемост на данъка, също е несъстоятелен и демагогски довод; 5. Във финансите има един прост принцип - когато дръпнеш конеца от едната страна за да го удължиш, в другият край той съответно задължително се скъсява. Абсолютно логично е, ако намалят данъка за едни, да го увеличат за други... Няма безплатен обяд, а сметката ще я плащат всички данъкоплатци, а не държавата-мащеха!

Постът ми е по-скоро ироничен. Дет се вика, спокойно могат да вдигнат ДДС за роялите и хазарта;) С другото съм съгласна.

точка 5 не е задтлжително да е вярна, освен ако изключваш растежа на бвп :)

Аз не разбирам защо е целия този шум - ДДС е данък върху оборота, а доколкото знам % от 0 си е 0. Ще има да чакат балъци да им дойдат...

Никой не говори за вдигане ДАНЪКА НА ХАЗАРТА!?! ДО КОГА ЩЕ ЛАПАТ ТИЯ?!?!

заедно с тях лапат тези отгоре

Като не разбираш, не пиши. Хазарта плаща данък върху направените залози, както и плаща лицензи и други големи такси като социална отговорност.

Видяхме колко плаща, задлъжнял към държавата с над половин милиард и потънал в схеми.

Цялата администрация в държавата може да се съкрати на половина, също и депутатите да станат 80 човека !

защото тя е над 800 000 души. Умножете по 3 души в семейство и получавате приблизително колко души ще гласуват за ГЕРБ

За ресторантьорите-наглеци може, а за хляба, сиренето(без ножа) и лекарставата не може. На това ли му викат "справедливост" вече.

Не, на това му викат капитализъм, пазарна икономика, политическа целесъобразност и евроатлантически ценности !

Открай време е било кръчмар да си, защото гладен няма да останеш. Ама не :трябва за колата, за жената, лукс, почивки за къщите. Ей ама много е "справедливо"

Нямаш ли съветници,бре брат???? Така ли се раздава народна пара на най-големите айдуци!!?? Това ще те гътне,със сигурност! Този,който ти дава такива акъли,ти точи ножа зад гърба! Мисли!

Седя и мисля, седя и мисля, но по едно време се усетих, че само седя.

Защо ви дразни намалението на ДДС на хотелиерите, а не ви дразни, че всички държавни служители които са на държавната софра, не усетиха нищо от тази криза? Знаете ли, че на всички такива, държавни и общински служитили всеки месец им плащаме здравните осигуровки, които се изчисляват върху заплатата, а там няма човек с по-малко от 1200лв. Знаете ли, че администрацията е пълна с такива дядовци и баби, които отдавна трябваше да са пенсионери,но сега продължават да търкат бюрата, защото държавата нямя пари да им изплати обещение при пенсиониране от 5 до 20 брутни заплати в зависимост от стажа им. Колкото повече стоят тези кърлежи, броят на заплатите става по-голям! Знаете ли, че всяко тримесечие тези вземат по едно ДМС /допълнително материално стимулиране/. А на много места има и "пенсионери" и пак работят, а млади хора са трудовата борса! ДОКОГА ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ??????

Е, и?! След като е допусната една грешка с държавните служители, давай да правим и нови гафове в тая насока, нали глупако!

ТРЯБВА ДА СЕ ПОПРАВИ И ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, ЗАЩОТО НАРОДА МИЗЕРСТВА , А ТЕ КАТО КЪРЛЕЖИ СА СЕ ВПИЛИ И ЛАПАТ!!! ДОРИ И ПОГРЕБЕНИЯТА ИМ СА ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК, АКО ЩЕШЕ С 30% ДДС!

Прав си за пенсионерите държавни служители, но в момента говорим за друго. Моля не се опитвай да изменяш темата.

Масово ресторанти и хотели, заедно с авто къщи, авто морги са собственост на бивши мутри и крадци от 90те години. За толкова им стига капацитетът. Много крадени пари се изпраха в тези хотели. И сега трябвало да ги подкрепяме.

За вас въвеждане на прогресивен данък печалба, както е във всички останали страни. Само гушите пари, гледате си взаимно в канчетата и се чудите как да гепите повече на наш гръб. Мръсници мръсни, на това отгоре и за къртовски труд наработниците си плащате мизерни заплати. Голяма рядкост е някой от вас да плаща пълни осигуровки за работниците, на които плащате под масата, с което още веднъж ощетявате държавата и всички останали.

Хотелиерите винаги са били придворните в България,винаги са обслужвали и са били с партията,която е на власт. Така ,че не ги мислете. Който и да дойде на власт ,ще ги облагодетелства.

Хотелиерите открай време са на 9%. Сега гласят далаверка кръчмарите да плащат по-малко. При това с уговорката, че няма нужда да намаляват цените за клиентите.

Тук не става въпрос за някакви знания или умствени възможности !!! Тук става въпрос за прибирането на едни пари. Това е мотива за промяната на ДДС !!! На всички е ясно!!! Вижте само с какъв пролетарски ентусиазъм управляващите отстояват комерсиалните си интереси !!!

Какъв е изводът: с изключение на пряко заинтересованите, (т.е. собствениците на заведения и хотели) всички останали са против - и народът, и бизнес организациите от останалите сектори. Пита се защо тогава да го правим?

защото повечето мутри от прехода си "осветлиха" парите с хотели и ресторанти . А самия Бойко е от тях и им дава аванта както на свои хора!

Какво излиза,най големите нарушители и престъпници да бъдат подкрепени.Колко българи имат хотели и ресторонти от заплати?Всичко е с далавери като далавери валери ,който предложи това .Наглост и безочие е това.Правителство?Няма такова ,то работи за престъпниците винаги и във всяко отношение.За 10г.управление има ли нещо направено за обикновеният човек?Само дране.Тази партия на далавери трябва да изчезне от парламента.Лапачи ,бок.ци неграмотни.

ТОЗИ С ДЪЛГАТА КОСА ЯЗДИ ДЖИП ЗА 210000 ЛЕВА.НОВ. И САМО РЕВЕ.......СЪС СЛАДОЛЕДИТЕ СЕ ПРОВАЛИ. НА ВИТОШКА КОИ МУ ДАДЕ ДА СТРОИ ТЕЗИ КОПТОРИ.....А Е ПЕШЕХОДНА ЗОНА....Я МУ СВИИТЕ ПЕРКИТЕ МАЛКО...

Кръчмите и хотелите са най-печеливши, но най- укриващи приходи, невнасящи данъци. Освен това осигуряват персонала на мин.зплата на 4ч., а всъщност ги карат да работят на 12ч. Точно на тези няма нужда да се дават пари допълнително. Дори да фалират, което няма да стане видно от посещаемостта последните дни, няма да е голяма загуба за икономиката на страната. Освен това те са най-бързо възстановяващия се отрасъл. Не сме съгласни за намаляване на ДДС и подпомагане на подотрасъл.

За да 'спасят' разни ресторантчета на 'наши хора' по морето, хазната ще понесе големи загуби. За да покрият загубите, ще вдигнат осигурителният праг. Така сметката ще платят всички, които работят и не ходят в мутро-бетона на лайноморието ни.

и затова народът трябва да бойкотира наглостта на лобито на олигарсите - хотелиери. само две години са достатъчни хората да го направят, за да се промени съвсем тази нагла игра!!

Въвеждането на диференцирани ставки по ДДС в България ще бъде една от най големите грешки в икономически аспект!!! Не си създавайте илюзии, че цените ще спаднат!!! Напротив, "сметката ще бъде платена" от всички данъкоплатци в тая държава!!!

Иди го обяснявай това на банкялийският толуп!

Че той си го знае, и не му пука...

Приходите в хазната от лекарства е 1.5млрд лв, но няма да паднат с толкова, ако се намали ДДС-то, а чисто математически ще паднат пропорционално, с колкото се намалява ДДС - от 20 на 9% или това са около 825млн лв. Също така това са парите, които НЗОК събира от хората и работодателите и държавния бюджет, което пак си е от хората, с които пари НЗОК плаща на болници и за лекарства, и ДДС-то от тези суми отново влиза в държавния бюджет. А загубата няма да е 825млн лв, а зависи от това, което държавата взима обратно от дадените на НЗОК. В смисъл ако се намали ДДС-то на лекарствата, съответно трябва да се намалят и вноските от бюджета към НЗОК, защото на тях ще им трябват трябват с 825млн лв по-малко бюджет, заради намаленият ДДС при лекарствата.

Да, но не е така заради кръчмарския бизнес - там надценката е най-голямва, т.е. там дяла в/у същинския продукт се оказва 10-20-30%, а по-голямото остнало - реално се намаля в/у надценката, където някъде е 3-4 пъти над стойността на продукта.

не докрай. По-нисък ДДС за туризма и кръчмите си е откровен кретенизъм. Дори и да фалират без кръчми няма как да останем - ще се възстановят при първа възможност. Същото е и с хотелите. По нисък ДДС и дори отпадането му за лекарства по рецепта, болнично лечение и лекарски прегледи, образование, определени храни - брашно, картофи, олио, ориз, бобови култури и други в графа основни, определено е резонно.

Вие знаете ,че аз мога да бия,затова ДДС трябва да е 9%.Така искам аз.Нищо разумно не съм предложил ,но сте зависими от мене.

Може да сте против, може да е стихийно и глупаво решение, но щом аз съм заповядал ще мълчите и ще изпълнявате, и без това Гешо Иванов през ден ми се обажда и пита кого да опраска.

Пичове за всички вас ДДС 30% с последващо задължително смъкване на цените, защото последните в БГ в момента вече и бец това са по-високи отколкото в западна Европа. Това мога да ви покажа с актуален ценоразпис. Мляко и млечни продукти са значително по-скъпи,пПо-скъпи са също електрониките, електродомакинските уреди. По-евтини са може би само белетчетата за градски транспорт, но спокойно Фандъка ще се погрижи дане изостанем.

Защото ако се тръгне по тази линия - на намаляване на ДДС за определени стоки и услуги, това трябва да е от тези, които засягат най - бедните, а не - най - богатите. Не съм разбрал някой с 500 лева заплата и две деца да е тръгнал на почивка на море, както и да посещава ресторанти. За мизерниците - с 220 лева пенсии и сметки за ток по 200 лева - да не говорим!

очаква с масирана атака от английски пияндета и жрици на любовта...

За тях сме приготвили бело и алкохол менте

водката менте.. много е добре и нема ДДСЕ

И какво от това?! На кой му пука, че някой обявил нещо си? В сайтовете за покупко-продажби, хиляди хора и организации ежедневно обявяват нещо, ефекта е същия, като обявленията на тези от статията.

Дофторката с физиономия на сврака много навреме се беше заразила и короняса. Сакън да не даде доброволен труд някой друг ден. Предателка, лицемерка, подло същество. Гнида мръсна, скочибра вмирисана, усойница лигава.

Kalin

Интересно защо в доста водещи икономики това е положително нещо а у нас се опитват да го изкарат негативно!!!

Пример?

Можеш да го разбереш само ако си администрилал ДДС поне в накоя фирма и си вникнал в механизма му!!!!

Безумие е да се намалява ДДС в какъвто и да е икономически сектор, още по-малко в туризма и ресторантьорството, където в по-голямата си част обороти се отчитат за да се изперат пари от проституция и наркотици!!!!!!

Ха ха. У сега тлъстата ху това от Банкя ще се чуди на къде да се натърти. Не мина номера с подаръка от 9% за Мутро-Олигархията