Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на китайската компания БайтДенс (ByteDance) да се освободи от дела си в приложението за споделяне на видеоклипове ТикТок (TikTok) в САЩ в срок до 90 дни, предаде Ройтерс. Това е поредният опит за засилване на натиска върху китайската компания заради опасенията за сигурността на личните данни, които тя обработва, отбелязва агенцията.

"Има надеждни доказателства, които ме карат да мисля, че БайтДенс . . . може да предприеме действия, заплашващи да накърнят националната сигурност на САЩ", пише Тръмп в заповедта си от снощи.

Миналата седмица американският президент издаде указ, с който забранява определени трансакции с ТикТок, освен ако БайтДенс не продаде бизнеса до 45 дни.

БайтДенс вече води преговори да продаде на Майкрософт (Microsoft Corp.) операциите си в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, припомня Ройтерс.

Новата заповед подкрепя законово репресията на правителството на САЩ върху китайското приложение за социално общуване. Тя упълномощава американските служители да проверяват регистрите и информационните системи на ТикТок и БайтДенс, за да гарантират сигурността на личните данни, докато се водят разговорите за продажба, допълва агенцията.