Към поредицата търговски и политически конфликти между САЩ и Китай в последната седмица се добави и нов - за социална мрежа, която позволява създаването и обмена на кратки музикални клипове, концерти и обмен на съобщения.

С аргумента защита на националната сигурност САЩ заявиха, че ще забранят мрежата, ако остане в китайски ръце. Пекин отговори рязко, като обвини САЩ в кражба на технологична компания, но и призна, че няма сили да се противопостави на американците в случая.

ТикТок (TikTok) е популярно приложение, особено сред тийнейджърите, и е собственост на китайската компания БайтДенс (ByteDance). За няколко години от създаването си (2016 г.) се превърна в едно от най-бързо развиващите се и изтегляни приложения. Има около един милиард потребители по света. Много от тях в САЩ - около 80 милиона активни потребители дневно.

Американските власти обаче смятат, че собствеността на китайската компания в ТикТок застрашава националната сигурност заради личните данни, с които мрежата разполага и които се използват от китайското разузнаване.

От какво се плашат САЩ

Група високопоставени сенатори републиканци изразиха загрижеността си, че Пекин (Китайската комунистическа партия) може да използва своя контрол върху ТикТок, за да изопачи или манипулира политическите разговори, за да всее разногласия сред американците и да постигне своите предпочитани политически резултати.

Държавният секретар Майк Помпейо изтъкна "широката гама рискове за националната сигурност от софтуер, свързан с Китайската комунистическа партия", като модели за лицево разпознаване, телефонни номера и информация за приятели.

Президентът Доналд Тръмп реагира първосигнално, като обяви на 31 юли, че ще забрани приложението на територията на САЩ, като използва извънредни икономически правомощия или указ. Впоследствие, на 3 август, смекчи позицията си, като даде шанс на социалната мрежа, но ултимативно: до средата на септември да бъде продадена, ако иска да продължи да работи в САЩ. 

"Определих дата около 15 септември, след която те вече няма да развиват дейност в САЩ. На 15 септември ще затворят, освен ако Майкрософт (Microsoft) или друга фирма е в състояние да ги купи и да намери споразумение", каза Тръмп пред журналисти.

Сайтът "Аксиос" написа, че американските президенти по принцип нямат правомощия да разрешават или забраняват подобни споразумения. Сегашната ситуация обаче е различна, тъй като междуведомствената Комисия по чуждестранни инвестиции проучва придобиването от 2017 г. от БейтДенс на социалната мрежа Мюзикъл (Musical.ly), която впоследствие беше обединена с ТикТок.

Ще има ли сделка: какво би донесла тя

На 2 август президентът разговаря с главния изпълнителен директор на Майкрософт Сатя Надела, който потвърди, че продължава преговорите с цел постигане на споразумение най-късно до средата на септември.

Корпорацията обеща, че под нейно ръководство информацията на американски потребители няма да се предава извън САЩ.

БайтДенс се опита да запази миноритарен дял в американския бизнес на ТикТок, но Белият дом отказа това предложение. За да предотврати блокиране на приложението на територията на САЩ китайската компания реши да се оттегли изцяло, а подразделението й в САЩ да бъде поето от Майкрософт.

Но освен за американския бизнес на ТикТок, Майкрософт преговаря и за закупуване на бизнеса на БайтДенс (на приложението му) в Канада, Австралия и Нова Зеландия - страните, които влизат в съюза за разузнаване "Пет очи" (Five Eyes).

Появиха се спекулации, че БайтДенс може да основе своя глобален офис (за ТикТок) в Лондон, присъединявайки се към технологични гиганти като Google, който има голямо присъствие в британската столица, отбеляза Би Би Си. Обединеното кралство е петият член на гореспоменатия алианс.

Някои инвеститори в ТикТок могат да получат възможността да придобият миноритарни дялове. Около 70 процента от външните инвеститори на БайтДенс са от САЩ, уточни Ройтерс.

Ще вземе ли своя дял Тръмп от сделката

Президентът на САЩ каза, че американското правителство трябва да получи голям процент от приходите от евентуална продажба на американското подразделение на ТикТок.

Пред репортери Тръмп подчерта, че САЩ искат да направят възможна всякаква сделка за продажба на притежаваното от Китай видеоприложение и поради тази причина заслужават дял от приходите, било то от Китай или от Майкрософт.

Тръмп смята, че правителството трябва да получи голяма порция от пая, защото "ние го правим възможно".

А какво смята Пекин: не можем да спечелим срещу САЩ

Китай видя в офанзивата в САЩ "най-обикновено сплашване". Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви, че САЩ редовно атакуват чуждестранни компании, като оправдават действията си с широко тълкуване на понятието национална сигурност. Тези действия "са в противоречие с принципите за пазарна икономика и принципите за отвореност, прозрачност и недискриминация на Световната търговска организация", каза още Ван, цитиран от АФП.

Ройтерс пък разпространи информация на китайски медии за вътрешно писмо до служителите на БайтДенс, в което се казва, че целта на САЩ не е да окажат натиск американските дейности на ТикТок да бъдат продадени, а по-скоро приложението да бъде забранено.

Официозът "Чина дейли" написа днес, 4 август, че Китай няма да приеме "кражбата" на китайска технологична компания и е в състояние да отговори на мярката на Вашингтон да накара БайтДенсе да продаде на Майкрософт американските операции на приложението ТикТок.

"Тормозът" на Съединените щати над китайските технологични компании беше последица от нулевата визия на Вашингтон "Америка на първо място" и не остави на Китай друг избор освен "подчинение или смъртоносна битка в областта на технологиите", се казва в подкрепяното от държавата издание в редакционна статия.

Китай има "много начини да отговори, ако администрацията изпълни планираните си удар и заграбване", добавя вестникът.

В статията се казва още, че Китай има "ограничена способност" да осигури защита на тези китайски компании като предприеме ответни мерки срещу американски компании, тъй като САЩ имат технологично превъзходство и влияние, имайки своите съюзници.

Приоритет трябва да бъдат "откриването на Китай към външния свят и разпадането на стратегията на САЩ за разединяване", отбелязва държавното издание, цитирано от Ройтерс.