Американският президент Джо Байдън настоя, че амбициозното му предложение за социални разходи е от ключово значение за глобалната конкурентноспособност на САЩ, и заяви, че тези, които се противопоставят на неговите планове, са "съучастници в упадък на Америка", предаде Асошиейтед прес.

Байдън, чиито планове са застрашени в Конгреса, направи посещение в щата Мичиган, където обяви, че иска да "уреди някои неща" във връзка с дневния му ред.

"Америка продължава да е най-голямата икономика в света, ние все още имаме най-продуктивните работници и най-новаторските умове в света, но сме застрашени да загубим предимството си като държава", каза той, цитиран от БТА. 

Президентът подробно представи своя план, като изтъкна популярни отделни части от него, включително финансирането на ранното образование на децата и инвестициите за борба с климатичните промени.

Той подчерта, че предлаганите от него трилиони долари за социални разходи ще бъдат осигурени от повишения на данъците върху корпорациите и най-богатите американци.

Байдън все пак призна, че предвижданата в момента сума от 3,5 трилиона долара в предлагания от него законопроект ще бъде намалена, но настоя, че заедно с демократите в Конгреса работата ще бъде свършена.