Данъци за най-богатите, обгрижване на средната класа - Джо Байдън, който е в нестабилна позиция след хаотичното изтегляне от Афганистан, защити плана си за големи публични разходи, който е ключов в неговия президентски мандат и който предстои да бъде гласуван в Конгреса, предадоха Франс прес и БТА.

В реч в Белия дом Байдън заяви:

"През последните 40 години богатите в САЩ станаха още по-богати, а големите компании изгубиха чувството за отговорност. Обикновените американци, които работят здраво, просто бяха отстранени от икономическата игра".

Президентът подчерта, че 99 процента от работещите хора плащат данъците, които са длъжни да платят, но всичко е устроено по различен начин за хората, у които има десетки милиони долари и които играят по други правила. Според него много от най-богатите хора, попадащи в този 1 процент, се изхитрят да не плащат практически никакви данъци.

Байдън подчерта, че неговият план установява по-справедливи данъци и икономическо натоварване за американската средна класа. Президентът изтъкна, че според експерти около 160 милиарда долара, които богатите американци колективно дължат всяка година като данъци, не се плащат, а 55-те най-успели корпорации в Америка плащат нула долара федерални данъци върху доходи, оценявани на 40 милиарда долара. Според Байдън неговият план ще помогне да се реши този проблем, предаде ТАСС.

Същевременно ново допитване до общественото мнение показа, че рейтингът на Байдън е спаднал до най-ниско ниво от началото на президентството му, предаде Ройтерс.

Проучването на Ипсос/Ройтерс показва, че 44 процента от пълнолетните американски одобряват работата на Байдън, а 50 процента не я одобряват. Останалите не са убедени по въпроса. Допитването показва още, че 48 процента от американците одобряват в частност усилията на Байдън за борба с коронавирусната пандемия, докато 46 процента не ги одобряват.