Американският президент Джо Байдън определи като "исторически" внушителния план за обновяване и развитие на инфраструктурата в САЩ, одобрен вчера от Сената, и изтъкна, че този план "ще преобрази Америка", предаде Франс прес.

Според президента постигането на споразумение е показало, че надпартийното сътрудничество в поляризирана Америка все още е възможно и не е отживелица, както твърдят някои.

"Още сме способни да се обединяваме, за да вършим големи, важни неща за американския народ", отбеляза той, цитиран от Ройтерс.

Сенатът одобри с голямо мнозинство договорения от двете партии план за развитие на инфраструктурата на стойност 1 трилион долара, като в негова подкрепа гласуваха както демократите, така и сенатори от републиканската опозиция. Сега предстои той да бъде гласуван и в Камарата на представителите.

Инфраструктурният план, който е приоритет за президента Джо Байдън, среща подкрепа сред конгресмените и от двете партии, тъй като осигурява федерални средства на родните им щати.

Планът получи подкрепата на 69 членове на Сената, а против програмата гласуваха 30 сенатори от 100-членната горна камара на американския Конгрес.

Проучвания показват, че повечето от американците одобряват плана, парите ще се използват за пътища, мостове, жп транспорт и др.

Веднага щом одобри плана за инфраструктурата, контролираният от демократите Сенат започна дебати по амбициозен бюджетен план на стойност 3,5 трилиона долара в подкрепа на ключови за Байдън приоритети като климатичните промени, всеобщото предучилищно обучение и осигуряването на достъпни жилища.

Президентът изрази оптимизъм, че Конгресът ще одобри ако не целия, то голяма част от този план.