Президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли в понеделник прoектозакон на републиканците, който ограничава отговорното инвестиране на пенсионните фондове. Ако беше приет, отхвърленият с първото вето на Байдън, откакто е президент, текст, би попречил на мениджърите на пенсионни фондове да основават инвестиционните си решения на фактори като изменението на климата.

"Току-що подписах това вето, защото законодателството, прието от Конгреса, би изложило на риск пенсионните спестявания на хората в цялата страна", каза Байдън във видео, публикувано в Twitter и цитирано от Ройтерс (Reuters). 

Текстът всъщност отхърля съобразяването с т. нар. ESG (environment, social and governance - екологични, социални и управленски) фактори при вземането на финансови решения, "като прави незаконно отчитането на рисковите фактори". 

Конгресът одобри законопроекта на 1 март, когато Сенатът гласува с 50 на 46 за приемане на мярка, с която се отменя правило на Министерството на труда, което улеснява мениджърите на фондове да вземат предвид ESG критерии при инвестиции и взимане на решения за правата на акционерите, например при гласуване чрез пълномощник. Контролираната от републиканците Камара на представителите прие законопроекта през февруари.

Републиканците твърдят, че действащото правило, което засяга колективни инвестиционни схеми за 12 трилиона долара от името на 150 милиона американци, би политизирало инвестирането, като позволи на мениджърите да преследват либерални каузи, което според тях би навредило на финансовите резултати.

"Ясно е, че президентът Байдън иска Уолстрийт да използва вашите трудно спечелени пари не за увеличаване на вашите спестявания, а за финансиране на крайнолява политическа програма. Това ще навреди на възрастните хора и работниците", каза говорителят на Републиканската партия в Камарата на представителите на Кевин Маккарти в изявление в понеделник.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обвини републиканците, че се намесват в решенията за частни инвестиции, като каза в Сената, че те "натрапват собствените си възгледи в гърлата на всяка компания и всеки инвеститор".

Сенаторът демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния, който заедно с друг демократ - Джон Тестър, сенатор от Монтана, гласува с републиканците, контрира с аргумента, че администрацията на Байдън е тази, която прокарва своята "радикална политическа програма" по този въпрос. На двамата демократи им предстои преизбиране в доминирани от републиканците щати през 2024 г.

"Въпреки категоричното и двупартийно отхвърляне на правилото от Конгреса, президентът Байдън избира да постави прогресивната програма на своята администрация над благосъстоянието на американския народ", каза Манчин в свое изявление.

Макар и малко встрани от първия акт, отбелязваме подписа на президента Байдън върху друг закон - този, който изисква разсекретяване на информация, свързана с произхода на коронавируса, който причинява COVID-19.

Байдън каза, че споделя намерението на Конгреса да оповести възможно най-много информация за произхода на пандемията, донесла толкова много човешки и материални щети на света, изразяващие се в милион жертви и повсеместни локдауни.

"При прилагането на това законодателство моята администрация ще разсекрети и ще сподели колкото е възможно повече от тази информация в съответствие с моите конституционни правомощия за защита срещу разкриване на информация, която би навредила на националната сигурност", каза Байдън в изявление, цитирано от Белия дом и Ройтерс.

Законопроектът премина през Сената и Камарата на представителите без да срещне опозиция, преди да бъде изпратен в Белия дом.

Вашингтон провежда силно политизиран дебат за произхода на пандемията от коронавирус почти откакто бяха докладвани първите случаи на хора в китайския град Ухан в края на 2019 г., на фона на призиви както от колегите на Байдън - демократите, така и от републиканците в опит да отблъснат по-здраво засилващия се Китай, отбеляза Ройтерс.