Официален представител на властите в Тексас добави британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) към списък с компании, които подлежат на санкции, тъй като, според управляващите в американския щат, са прекалено фокусирани върху мерки, насочени към прехода към възобновяеми енергийни източници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това решение може да доведе до забрана за организациите към регионалното правителство на щата Тексас да влагат пари в една от най-големите европейски банки, отбелязва агенцията.

Властите в американските щати, които са под контрола на Републиканската партия на САЩ, твърдят, че компаниите, които са приели "зеления" преход като част от своята корпоративната култура, дават приоритет на политиките в областта на околната среда и социалната сфера за сметка на финансовите отговорности към своите акционери.

През декември финансовите власти в щата Флорида, който също е под контрола на републиканците, обявиха, че ще изтеглят 2 милиарда долара от активите си, управлявани от американския инвестиционен фонд "БлекРок" (BlackRock). Това съобщение дойде на фона на критичното отношение на щатските власти във Флорида към политиките на "БлекРок", насочени към постигане на целите за устойчиво развитие, отбелязва Ройтерс.