Президентът на САЩ Джо Байдън обеща в понеделник да направи всичко необходимо за справяне с банковата криза, предизвикана от фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank, което принуди регулаторите да се намесят със спешни мерки, съобщи Ройтерс (Reuters).

Обръщението на Байдън дойде, след като през уикенда опитите на неговата администрация да гарантира депозитите в рухналия, фокусиран върху технологичния сектор кредитор SVB не успяха да успокоят инвеститорите, загрижени за здравето на други банки по света.

Президентът също така обеща нови регулации след най-големия банков фалит в САЩ след финансовата криза от 2008 г. - този на базираната в Калифорния SVB, последвана от базираната в Ню Йорк Signature Bank.

Мениджърите на банките ще бъдат уволнени, отбеляза Байдън, а инвеститорите ще загубят пари. "Те съзнателно поеха риск и когато рискът не им донесе очакваното (не се изплати), те (нагаждачите) губят парите си. Така работи капитализмът", изтъкна президентът.

Същевременно Байдън заяви, че "американците могат да имат доверие, че банковата система е сигурна". "Вашите депозити ще бъдат там, когато имате нужда от тях." 

"Ще помоля Конгреса и банковите регулатори да засилят надзора на банките, за да намалят вероятността този вид банков фалит да се случи отново и да защитят американските работни места в малкия бизнес", каза държавният глава. Байдън добави, че бързите действия на неговата администрация през уикенда трябва да дадат увереност на американците, че банковата система на САЩ е сигурно място, добавяйки, че ще поиска от Конгреса и регулаторите да направят по-строги банковите правила.

Байдън обаче е изправен пред разделен Конгрес, който е малко вероятно да одобри по-строги нови правила, отбеляза Ройтерс.

Икономическият екип на президента работи с регулаторите през уикенда по мерките, които включват гарантиране на депозити в двете банки, създаване на нов механизъм, който да даде на банките достъп до спешни фондове и улесняване на възможността банките да вземат заеми от Федералния резерв при извънредни ситуации.

Междувременно Европейският банков индекс STOXX падна с 5,8% в понеделник и беше напът към най-големия си двудневен спад от март 2022 г., - след руската инвазия в Украйна. Германската Commerzbank падна с цели 12,7%, докато Credit Suisse достигна ново рекордно дъно след спад от над 15%. 

Акциите на американските банки се понижиха в предпазарната търговия, като книжата на Bank of America се понижиха с 3,7%. По-малките кредитори останаха под натиск, като частната First Republic Bank се срина с около 60%, а PacWest - с около 40%.

Американските банки загубиха повече от 100 милиарда долара от фондовия пазар в края на миналата седмица след фалита на SVB, европейските банки също вече са загубили подобна сума, според Ройтерс.