Новото законодателство на САЩ, т. нар. Закон за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA), е най-важното климатично споразумение след Парижкия договор, според Международната агенция по енергия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол заяви на икономическия форум в Давос в рамките на дискусия, посветена на енергийната сигурност, че IRA ще стимулира инвестициите в чиста енергия. По думите му гарантирането на енергийната сигурност е най-сериозният начин да бъдат развити "климатичните инвестиции".

В рамките на същата дискусия специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери посочи, че времето за борба с промените на климата изтича. Той изрази съмнение, че нисковъглеродната икономика ще бъде изградена достатъчно бързо, за да могат да бъдат избегнати най-тежките последици от промените на климата.

Това, от което се нуждаем сега, за да се справим с промените на климата, са "пари, пари, пари", заяви Кери.

Европейският съюз обаче изрази силните си притеснения във връзка с прилагането на американския закон, защото осигурява големи предимства на местните производители. Европейската комисия смята, че законът поставя европейските компании в неблагоприятно положение спрямо американските им конкуренти. Европа се опасява, че това може да доведе до преместване (заради щедрите субсидии) на производства (главно свързани с нови, щадящи природата от вредни емисии, технологии) и загуба на работни места. Поради това от известно време Франция настоява за силен общоевропейски отговор.

Френският президент Еманюел Макрон дори предложи ЕС да приеме стратегия "Произведено в Европа" в противовес на "Произведено в САЩ" и като начин за отстояване на позициите при засилващата се американска конкуренция. Макрон иска опростяване на правилата и процедурите на ЕС, най-вече за важни инициативи в общоевропейски интерес, като и за държавната помощ и нови финансови ресурси за инвестиции.