Президентът на САЩ Джо Байдън обяви във Филаделфия планове за държавните разходи и по-високи данъци за богатите, предадоха световните агенции.

Държавният глава демократ отправи предизвикателство към опонентите си републиканци по отношение на фискалната отговорност, изтъквайки плановете си за намаляване на американския дефицит с близо 3 трилиона долара за период от 10 години чрез увеличаване на данъците на онези, които печелят повече от 400 000 долара годишно.

Като цяло, бюджетът ще увеличи федералните разходи през 12-те месеца, започващи през октомври, до 6,8 трилиона от 6,2-та трилиона, които се очаква да бъдат изразходвани през текущата фискална година.

Бюджетното предложение на Байдън се посреща с остра съпротива от законодателите републиканци, насърчени от получаването на мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори през ноември. Малко вероятно е големи части от неговия дневен ред да бъдат одобрени от сегашния състав на Конгреса.

Планът на Байдън обаче, е политическо изявление, което пряко оспорва заплахите на републиканския председател на Камарата Кевин Маккарти да блокира увеличаването на лимита от 31,4 трилиона долара за федерални заеми, освен ако Байдън не се съгласи да ограничи федералните разходи.

Маккарти и други републиканци вчера описаха бюджетния план на Байдън като "безразсъден".

Президентът се стреми да финансира по-големи разходи чрез стесняване на дефицита, налагайки 25-процентен минимален данък на милиардерите и почти удвоявайки данъка върху капиталовите печалби от 20 на сто, съобщи Белият дом.

Освен това Байдън иска да учетвори данъка от 1% за обратно изкупуване на акции, а това може да доведе до битка с някои от инвеститорите, към които той ще трябва да се обърне, за да финансират всяка кампания за преизбиране.

Мерките ще отменят някои корпоративни данъчни облекчения, въведени през 2017 г. по времето на бившия президент републиканец Доналд Тръмп.

Извън политическите послания, бюджетът на Байдън ясно показва едно - застаряващото население на САЩ предпоставя, че законово скрепените разходи за социални програми ще продължат да са дългосрочно бреме. Данните от преброяването в САЩ сочат, че до 2030 г. един от петима американци ще е на възраст за пенсия или по-възрастен.

Бюджетът предвижда над 1 трилион дефицит всяка година през следващите 10 години, дори ако Байдън успее да наложи по-високи данъци и мерки за намаляване на разходите.

Общият дълг на САЩ ще нарасне до близо 110 процента от годишния БВП през 2033 г. - число, което съперничи на върховете, достигнати по време на мобилизацията в страната през Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Планът прогнозира, че безработицата ще се повиши до 4,6% през 2024 г.