Българските компании на Солунския международен панаир показаха много високо равнище на иновациите и технологиите, заяви в интервю пред БТА Тасос Дзикас, президент на TIF HELEXPO, организатор на Солунския международен панаир.

Панаирът, който е най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа, завършва днес. Тази година почетна страна на 87-ото му издание беше България.

"Тази година беше е една трудна година, имахме природните бедствия, които се случиха в Гърция, но и в България", каза Дзикас, но изрази увереност, че накрая "този панаир ще се окаже едно много успешно изложение". "За нас е много важно, че имаме за почетна страна България, една приятелска съседска страна, с която Гърция има стратегическо сътрудничество. Аз познавам много добре България, защото като бизнесмен съм посещавал многократно София и изобщо България. Гръцките компании работят в България, както и наши добри български приятели редовно идват в Гърция, т.е. имаме едно много добро равнище на сътрудничеството", заяви президентът на TIF HELEXPO.

"Мисля, че тази година, през която България е почетна страна, е един много голям шанс да подобрим още повече връзките си и доколкото разбрах бяха уговорени повече от хиляда B2B срещи между български и гръцки компании. Също така Палата 13, в която има много значими български изложители, е един пример за това коя е модерна България днес. Аз мисля, понеже идвам от сферата на новите технологии, че България е един модел що се отнася до инвестициите, които е направила в съвременните технологии и в изследователската дейност. Знам, че от години София се е превърнала в хъб за новите технологии. Такъв хъб искаме да направим и в Солун, защото Солун и изобщо Гърция има много възможности. Радвам се много, че България участва в тазгодишния панаир със значими компании от сектора на новите технологии, на енергетиката, на недвижимите имоти, на туризма. За нас това е много добър шанс", каза Дзикас.

Той изрази приятната си изненада от българските технологични компании и от новите продукти, които бяха представени.

"Например един дрон е получил първото разрешение в Европа за товарни превози към Солун. От някои роботи, които видях, също бях впечатлен от високото равнище на иновация и технология, което имат българските компании. Мисля, че българското участие е много значимо. Оценявам много високо и посещението на българския премиер г-н Денков, което е чест за нас. Също така си сътрудничихме много добре с министъра на икономиката и индустрията на България г-н Богдан Богданов, работихме много добре и със (зам.-министъра) Николай Павлов. Чест за Гърция беше, че панаира посети и президентът на България Румен Радев, който беше посрещнат от нашия президент г-жа Катерина Сакеларопулу. Действително тази година двете страни се сближиха, имаха вече от по-рано стратегическо партньорство и вярвам, че в следващите години ще има изключително сътрудничество между гръцките и българските компании", каза в заключение президентът на TIF HELEXPO.