България е почетна страна-гост на 87-ия Международен солунски търговски панаир. Високи технологии, туризъм и култура представят страната ни. Началото на форума беше дадено от министър на икономиката Богдан Богданов, а по-късно днес президентът Румен Радев и гръцкият му колега Катерина Сакералопулу ще посетят изложението, предаде БНТ.

Фирми, специализирани в производството на дронове за карго превози. Такива, които произвеждат наносателити и работят с аерокосмическата агенция на САЩ НАСА. Фирми, произвеждащи свръхмодерни технологии в производството на микрочипове. Тези са само някои от българските компании, които участват на 87-ия Международен солунски търговски панаир, на който тази година България е почетна страна-гост.

Панаирът се организира всяка година и привлича стотици хиляди посетители от целия свят. Тази година България участва с над 60 компании, като българският щанд е организиран от Министерството на икономиката и индустрията.

"Ние искаме да представим едно ново технологично лице на България. Така че фокусът тук, на Солунския панаир, са, първо, високите технологии, иновациите и образованието. Тук ние обявихме за първи път и един важен за България проект. Става въпрос за една програма с идея България да създаде констелация от сателити, за да разработваме нови приложения, които да са насочени както към опазване на околната среда, системи за сигурност и приложения за сигурност, но, също така, системи за ранна превенция от бедствия и аварии", каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

 Солунският международен панаир е с почти стогодишна история и привлича представители на водещи индустриални сектори и предприемачи от цял свят. Той е най-значимото по рода си събитие в Гърция, което се посещава от над 200 000 души, с над 1500 изложители от 19 страни. Сред тях са ОАЕ, САЩ, Люксембург, Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Украйна, Босна и Херцеговина, Армения, Иран, Италия, Полша, Сърбия, Кипър, Грузия, Румъния, Индия, Непал и Египет.

Българските компании имат възможност да разговарят с потенциални чужди контрагенти и потенциални купувачи.

"Наносателитът най-просто казано е клас сателит, който е до 22 кг. - Макетът на този зад вас? - Точно така, това е макет в реален размер на наносателит. Към настоящия момент сме изключително щастливи, че имаме възможността да работим с едни от най-големите имена в индустрията, както и с национални космически агенции като СА и НАСА. - А кое е едно от най-големите имена, Space X, нали така? - Те са наши партньори", казва Светла Николова, компания за разработване на наносателити.

Фирма за инженерен дизайн представя роботи, които се интегрират в линии за производство на микрочипове. Благодарение на тях се произвеждат микрочипове. И ги продават в Китай, Тайланд, Азия, Европа, Америка. "На фона на тази криза, която беше за микрочипове след пандемията, отрази ни се добре", казва Боян Денев от компанията.

България представя и корабостроителна компания.

"Дойдохте да представим на гръцката общественост нашето предложение за кораб за гръцката брегова охрана. Те искат да е леко въоръжен с едно оръдие до 30 мм, с две картечници и да има условя да приема примерно 50 бежанци, да има условия да приеме на палубата си един 10-тонен хеликоптер, да има хангар", каза вицеадмирал Пламен Манушев от корабостроителна компания.

Гърция е традиционно един от най-големите търговски партньори на България, като само от началото на тази година гръцки компании са инвестирали над 300 млн. евро в нашата страна. А като цяло - над 3 млрд. евро.

Още в първия ден на изложението министър Богданов обяви стартирането на два нови проекта - първите карго полети на българската компания Дронамикс, които ще стартират на гръцкия пазар и новата програма на Ендуросат за изстрелване в ниска орбита на сателитна констелация, която да предостави огромни възможности за развитие на нови технологии за сигурност, наблюдение на околната среда и ранна превенция при бедствия и аварии.

По време на последвали срещи с гръцкия бизнес са обсъдени възможностите за нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници и разширяване на търговията с петролни продукти. Министър Богданов посочи, че гръцки компании могат да инвестират и в производство на системи за съхранение на енергия у нас. Тема на разговорите на българския министър на икономиката с представителите на гръцките компании са били и развитието на ВЕИ проекти в близост до индустриалните зони у нас.

Предстои да бъдат реализирани нови инвестиции в търговски паркове, както и в откриване на нови търговски обекти в България на гръцки компании, което е предпоставка за създаване на нови работни места.

Богданов е обсъдил и възможности за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на иновациите с представители на Alexander Innovation Zone SA, което е органът за планиране и управление на гръцки правителствен проект за превръщане на Солун в зона за иновации.