Международният панаир в Солун ще се проведе за 87-и път. Изложението започва днес и ще продължи до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център в града. Тази година България е почетна страна участник на панаира, а българската палата ще бъде открита от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Очакваше се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да участва в откриването, но той отмени посещението си в Солун през уикенда, за да бъде в засегнатите от тежки наводнения райони. Предвижда се традиционната програмна реч на гръцкия премиер, както и пресконференцията му да се проведат следващата седмица.

Близо 60 български компании ще се представят на панаира в палата 13 на площ от 2600 кв. м. Националното участие се организира от Министерството на икономиката и индустрията. На националния ни щанд ще бъдат представени също организации и институции, сред които Българската агенция за инвестиции (БАИ), "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН), Технически университет - София и други. На отделни щандове дейността си ще презентират български компании от различни сектори като високи технологии и ИТ, хранително-вкусова промишленост, образование, транспорт, машиностроене и други.

В интервю за БТА министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов каза, че Солунският панаир е едно от ключовите икономически събития в южната ни съседка. "Да си почетен гост значи много, в предходните няколко години сред държавите преди България са били Индия, Германия, САЩ и ОАЕ", отбеляза министърът. По думите му за страната ни е важно да покаже ново технологично лице, насочено към компании и проекти, свързани с високи технологии и приоритетни сектори от регионално значение.

Гърция е сред ключовите търговски партньори на България - само за миналата година стокообменът между двете страни е близо 6 млрд. евро.

Тази година в Солунския панаир ще участват общо 18 държави. Южна Корея, Молдова и Тайланд ще се представят за първи път. В изложението ще участват още Кипър, Бангладеш, Индонезия, Виетнам, Уругвай, Украйна, Армения, Иран, Италия, Полша, Сърбия, Индия, Непал.

Международният панаир в Солун

Международният панаир в Солун е най-голямото търговско изложение в Гърция. По традиция той се провежда в началото на септември. Инициатор за създаването на панаира е гръцкият политик Николаос Германос. Първият Международен панаир в Солун е открит на 3 октомври 1926 г. и е посетен от близо 100 000 души. Оттогава панаирът ежегодно събира изложители от Гърция и чужбина, които представят голямо разнообразие от продукти и услуги. Изложбеният комплекс е разположен в центъра на града на площ от 180 000 кв. метра и включва 17 големи павилиона и три конферентни центъра с общ капацитет от 4000 места. Традиционно всяко издание на панаира се открива с реч на министър-председателя на Гърция. От 1998 г. насам всяка година се определя почетна страна на Международния панаир в Солун. Първата е Китай. Сред почетните страни на панаира са били Русия (2016), САЩ (2018), Индия (2019), Обединените арабски емирства (2022). По традиция във всяко издание на панаира се организира и бизнес форум, както и много тематични и културни събития.

През 1940 г. провеждането му е отменено заради Втората световна война (1939-1945). В продължение на 10 години Международният панаир в Солун не се провежда. През 1951 г. САЩ отпуска финансиране за възобновяване на дейността на панаира по Програмата за възстановяване и развитие на Европа след войната, известна като плана "Маршал". През следващото десетилетие панаирът е домакин на множество събития, като през 1966 г. достига своя връх, събирайки рекордните 1 634 540 посетители. Близо 400 са изложителите от Гърция тогава, а чуждестранните изложители са 1500.

През 1969 г. администрацията на панаира отдава на държавната телекомуникационна компания на Гърция - Организацията за телекомуникационни връзки (OTE), площ от 435 кв. метра в изложбения център. Целта е да бъде създадено изложбено пространство, в което на посетителите да бъдат представяни нови телекомуникационни технологии. Ръководството на панаира се съгласява компанията да построи на това място сграда и по проект на архитекта Александрос Анастасиадис е издигната четириетажна кула с височина от близо 72 метра. Това е първата телекомуникационна кула в Солун.

През 70-те и 80-те години на 20-и век изложбените площи на панаира достигат 180 000 кв. метра. На 11 септември 1983 г. е открит 48-ят Международен панаир в Солун с участието на над 3000 изложители от цял свят.

На 6 септември 1987 г. е открит 52-ят Международен панаир, в който участват 40 страни от целия свят. Българският павилион е разположен на площ от близо 1400 кв. метра. Той е посетен от председателя на панаира Василис Долмас на 8 септември, обявен за Ден на България на панаира. В българския павилион са представени изделия от машиностроенето и електрониката, леката промишленост, химическата промишленост и фармацевтиката. Сред тях са стругове с цифрово-програмно управление, модерна заваръчна техника, електрокари от най-ново поколение "Дружба", персонални компютри, богата гама от изделията на химическата промишленост и фармацевтиката.

От 10 до 19 септември 1993 г. е проведен 58-ят Международен Солунски панаир, в който участват официално 20 държави, сред които България, Румъния, САЩ, Колумбия, Канада, Италия и Франция. Върху изложбената площ от 185 000 кв. метра своите щандове разполагат 3400 фирми от 54 страни.

От 10 до 19 септември 2016 г. се провежда 81-ят Международен панаир в Солун, на който почетна страна е Русия, която участва с повече от 100 руски компании.

От 9 до 17 септември 2017 г. е проведен 82-ят Международен панаир. В него участват 43 търговски камари с 360 компании. Почетна страна за втори път на панаира е Китай. Страната е представена от 150 фирми, повечето от които в сферата на високите технологии. Китайската делегация е от 400 души.

От 8 до 16 септември 2018 г. е проведен 83-ят Международен панаир в Солун. Това издание е най-голямото за последните 20 години с повече от 1500 изложители и официалното участие на 20 държави. България е представена от 13 компании. Почетна страна на панаира е САЩ, като американската делегация е водена от министъра на търговията Уилбър Рос.

През 2020 г. панаирът е отменен заради пандемията от КОВИД-19. През 2021 г. 85-ото издание на панаира е посветено на Гърция с централна тема миналото, настоящето и бъдещето на страната и на 200-годишнината от Гръцката революция от 1821 г. Той се провежда от 11 до 19 септември с над 900 преки или косвени участници от 15 страни - Кипър, Виетнам, Армения, Люксембург, Полша, Португалия, Бангладеш, Индонезия, Румъния, Италия, Русия, Сърбия, Малта, Германия и България.

През 2022 г. в 86-ото издание на панаира участват над 1500 изложители от 19 страни, включително Обединени арабски емирства, САЩ, Люксембург, Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Украйна, Босна и Херцеговина, Армения, Иран, Италия, Полша, Сърбия, Кипър, Грузия, Румъния, Индия, Непал и Египет. Почетна страна на 86-ото издание на панаира са Обединените арабски емирства. Панаирът включва многобройни изложби и презентации, направени от туристически институции от Европа, Индонезия, Обединените арабски емирства, Бангладеш, Грузия. Панаирът е посетен от над 200 000 души.