Българска фирма, чийто собственик е член на Управителния съвет на Българската стопанска камара /БСК/, разработи кабина за дезинфекция "Disinfecta", съобщи на интернет страницата си Камарата.

Кабината е оригинална разработка на компанията, защитена със заявка за патент и търговска марка в Патентното ведомство на България, и отговаря на изискванията на СЕ за норми за безопасна работа. Конструкцията е модулна, лесна за транспорт и монтаж, а теглото е 130 кг. Управлението е интуитивно и не е необходимо специално обучение за работа с нея, посочват от БСК.

Кабината е предназначена за дезинфекция на персонал, работещ в болници или други зони с висок риск за контаминиране, а също така и за предварителна дезинфекция на хора, работещи в зони, изискващи висока хигиена (например, в предприятия от хранително-вкусовата промишленост). Капацитетът на кабината е 1-2 души в минута, т.е. около 60-80 души на час.

Описание на кабината

Кабината е снабдена с два вида специални дюзи за пръскане и пулверизация на дезинфектант. С помощта на "тъч скрийн" дисплей може да се избира режима на работа на микропроцесорно управление и да се променя конфигурията на дюзите и времето им на работа.

Дюзите за струйно пръскане са 6 на брой, по 3 дюзи разположени вертикално от двете страни на камерата, и служат за обливане с дезинфектант на хора, защитени с непромокаеми облекла.

Вторият тип дюзи, 12 на брой, пулверизират дезинфектанта на "мъгла" и обхващат обекта от всички страни. Пулверизацията е много фина и в този режим на работа на кабината могат да се дезинфектират хора и без специално защитно облекло.

След обработка с единия или другия тип дюзи с помощта на два вентилатора се издухва течността полепнала по облеклото на обекта.

И в двата случая е задължително използването на защитни очила и маска.

Кабината е оборудвана със светлинна сигнализация за начало и край на дезинфекцията.

Дезинфектантът се поставя в метална бутилка от неръждаема стомана с вместимост 25 литра, като в нея се поддържа налягане от 4-6 bar, което се осигурява от безмаслен компресор или бутилка сгъстен CO2.

При режим на дезинфекция на 1-2 души в минута, продължителността на работа с едно зареждане на дезинфектанта е около 1 час, т.е. възможно е да се обработят от 60 до 80 души.

Компанията е готова да стартира веднага производство на 50-60 кабини месечно, като вече произведеният прототип ще бъде дарен на столична болница, предложена от Националния оперативен щаб - ВМА, "Пирогов" или Александровска болница. Компанията се ангажира с транспорта, инсталирането, пускането в експлоатация и тестването на кабината с участие на специалист от фирмата.