Австралия отмени т. нар. "Златна виза", която даваше право на богати чуждестранни инвеститори да живеят в страната, съобщи Би Би Си (BBC).

Приета, за да привлича чуждестранен бизнес, програмата вече беше ограничена при имиграционна реформа, след като правителството установи, че "постига лоши икономически резултати".

Критиците отдавна твърдят, че схемата се използва от "корумпирани служители" за "убежище на незаконни средства".

Програмата ще бъде заменена с издаване на визи за по-квалифицирани работници.

Хиляди визи за големи инвеститори (Significant Investor visas - SIV) са предоставени чрез програмата от 2012 г., като 85% от успелите да се снабдят с документа кандидати, са дошли от Китай, според правителствени данни.

Визите са предлагани като начин за стимулиране на чуждестранни инвестиции и на иновациите, а кандидатите е трябвало да инвестират повече от 5 милиона австралийски долара (3,3 милиона щатски долара) в Австралия, за да отговарят на условията.

След множество проверки правителството установи, че схемата не е успяла да постигне основните си цели.

В политически документ от декември властите обявиха, че ще я отменят, като вместо това се фокусират върху издаването на повече визи за "квалифицирани мигранти", способни "да имат огромен принос за Австралия".

"Очевидно е от години, че тези визи не предоставят това, от което нашата страна и икономика се нуждаят", каза министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл в изявление в понеделник.

Програмата също така беше подложена на интензивен контрол заради предполагаемите "вратички".

През 2016 г. правителствено разследване повдигна опасенията, че програмата има "потенциал за пране на пари и други престъпни дейности".

Разследването също така установи, че визите дават достъп до Австралия на хора с "по-малко бизнес нюх", като същевременно предлагат данъчни отстъпки, които струват пари на обществото.

Някои мениджъри на активи отхвърлиха тези оценки с аргумента, че последващите инвестиция от схемата в крайна сметка са значително повече от входящите 5 милиона австралийски долара.

Но през 2022 г. изданието "Аустрелиън" (The Australian) - издание на "Нюз Корп", съобщи, че членовете на режима на Хун Сен в Камбоджа са сред някои от "лошите", които са се възползвали от системата.

"Прекалено дълго време корумпирани служители и клептократи са използвали "Златни визи" като средство за намиране на убежище за незаконните си средства в Австралия и може би за укриване на печалбите им от престъпления", каза главният изпълнителен директор на "Трансперънси Интернешънъл Австралия" (Transparency International Australia) Кланси Мур пред BBC, в коментар на решението на правителството.

Сега Австралия се присъединява към Обединеното кралство, което отмени през 2022 г. схема, предлагаща бързо установяване на мега богатите, поради опасения относно притока на незаконни руски пари.