Унгарското правителство представи в парламента нова програма "златна виза" като част от проектозакон за регулиране на имиграцията в страната, предаде Ройтерс.

Документът, обявен преди дни, въвежда категорията "виза за гост-инвеститор", като тя ще се издава на чужденци, пристигащи в страната и свързани с проекти, получили от правителството етикета "стратегически важни инвестиции".

Получаването на такава виза е условие за кандидатстване за разрешение за пребиваване за срок от 10 години с възможност за удължаване с още 10, се посочва в проектозакона.

Новата програма ще замени предишната "златна виза", която беше отменена през 2017 г., след като санкциониран от САЩ сириец получи разрешение за престой в Унгария. Програмата, задействана през 2013 г., изискваше от чужденците да купят унгарски облигации за 300 000 евро, за да получат разрешение за пребиваване.

По силата на новото предложение етикетът "стратегически важен проект" може да бъде получен, ако чужденец закупи дял от унгарски фонд за недвижими имоти на стойност поне 250 000 евро или цял имот за поне 500 000 евро.

Дарение от 1 милион евро за фондации, управляващи активи от обществен интерес, също дава възможност за получаване на статут на "гост-инвеститор". Тези фондации обаче бяха атакувани от ЕС поради конфликт на интереси с правителството.