Стотици фермери отказват да позволят на високоволтови електропроводи да преминават през земята им, а съпротивата им заплашва плановете на Австралия да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници и да намали емисиите с 43 процента до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Австралия възнамерява да изгради 10 000 км електропроводи до 2050 г., за да свърже вятърни, слънчеви и водни проекти към електропреносната мрежа. Без тях много възобновяеми енергийни източници не биха могли да бъдат вкарани в захранването и е малко вероятно целите за свиването на емисиите да бъдат постигнати.

Колебливият енергиен преход би бил пречка за амбициите на Австралия за нулево нетно потребление във време, когато тя се стреми да поправи имиджа си на климатично изостанала и се кандидатира за домакин на климатичната конференция КОП през 2026 г.

Протестите в Австралия са част от вълна на отпор срещу слънчеви и вятърни паркове и разширяване на мрежата в страни като САЩ и Великобритания, което заплашва да забави въвеждането на масовата употреба на по-чистата енергия.

Собствениците на земя - макар и много от тях да искат повече възобновяеми източници на енергия - казват, че кабелите, окачени на метални кули с височина до 80 метра, ще навредят на земята им, ще попречат на земеделието и ще създадат опасност от пожари. Те настояват кабелите да бъдат заровени под земята или проектите да бъдат изоставени.

Поставянето на повече електропроводи под земята би повишило цената им, а по-дългото време за строителство може да влоши доставките, което да оскъпи електроенергията, посочват анализатори, но добавят, че преносът под някаква форма е от съществено значение.

Дейвид Диксън, анализатор в "Рюстад енерджи" (Rystad Energy) в Сидни, обясни, че въглищата осигуряват 60 процента от енергията на Австралия и страната се нуждае от един от най-бързите енергийни преходи в света, за да постигне климатичните си цели. "Няма смисъл да продължаваме със слънчевата и вятърната енергия, ако няма преносен капацитет, към който да ги включим. Ако не можем да разрешим това, ще трябва да удължим живота на въглищните съоръжения", допълни Диксън.

Федералното правителство и правителствата на щатите Нов Южен Уелс заявиха, че увеличават инвестициите във възобновяеми енергийни източници и мрежова инфраструктура, за да постигнат целите си в областта на климата, и засилват усилията си да спечелят собствениците на земя.

Правителството "внася закъснели подобрения в процеса на консултация с общността за преносни линии и енергийна инфраструктура", коментира говорител на австралийския министър на изменението на климата и енергетиката Крис Боуен.

Докато австралийското правителство казва, че емисиите ще намалеят с 42 процента до 2030 г., поръчан от правителството доклад установи, че значително по-малко възобновяема енергия навлиза в мрежата, отколкото е необходимо за постигане на целта от 43 процента.

Делът на възобновяемите енергийни източници в електроснабдяването на Австралия е напът да нарасне до 60 процента през 2030 г., спрямо около 38 процента сега, но под целта на правителството от 82 процента, каза Оливър Нън от "Ендгейм" (Endgame), специализирана консултантска компания, добавяйки, че липсата на пренос е ключова пречка.

Емисиите на еквивалент на въглероден диоксид от производството на електроенергия ще бъдат с 12 до 30 милиона метрични тона по-високи през 2030 г. от заложеното, коментира той.

По думите му, ако въглищните централи се затворят, недостигът на енергия означава, че сметките на потребителите ще се повишат - цена, която може да добави до десетки милиарди долари в цялата икономика през следващите няколко години.

Правителството на щата Нов Южен Уелс заяви през септември, че обмисля да остави най-голямата въглищна електроцентрала в страната отворена след планираната дата за затваряне през 2025 г., за да гарантира енергийните доставки. Нейният отдел за планиране и околна среда отказа да коментира повече за завода, но заяви, че е ангажиран с целите си в областта на климата.

Правителството на щата предложи на собствениците на земя 200 000 австралийски долара за километър електропровод в допълнение към друга компенсация, която според него ще струва 786 милиона австралийски долара. Други държави са предложили подобни плащания.