В интервю за Българското национално радио вицепремиерът по европейките фондове Атанас Пеканов обяви, че ще трябва да използваме националния си ресурс - въглищата, докато постигнем зеления преход, в който слънцето и водата ще са нашия национален ресурс. Наред с това вицепремиерът подчерта, че някои кризи изискват спешен отговор и няма как служебният кабинет да се затвори само в подготовка на изборите.  

До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна, която да даде дефиницията за енергийна бедност, каза Атанас Пеканов.

Енергийната бедност

"Много важна тема е темата за енергийната дейност. От години експертите по цял свят спорят. При нас е особено важно, защото изключително много хора спадат в тази категория и е много важно това да се случи, за да забравим тези компенсации на калпак. Трябва да имаме възможност да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне."

България е страната с най-много енергийно бедни в Европа, допълни вицепремиерът.

"Тук ще трябва да сме, и с оглед на общественото напрежение, възможно по-щедри и критериите да обхващат повече хора."

Зелената сделка

Във връзка със Зелената сделка и енергийния преход Атанас Пеканов подчерта, че ще трябва да се борим може би за преосмисляне на използването на въглищата. "Миналата година европейският подход беше - използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс - въглищата, в периода докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от Зелената сделка - тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти."

Планът за възстановяване

Във връзка с очакваното първо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, Пеканов, отбеляза, че проектът, свързан с МВР (за комуникационна система), ни спъва да изпратим т.нар. фактура. Известно е, че вицепремиерът отговаря и за придвижването на Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Ако проектът на МВР се реализира успешно, очакваме парите през есента - 1,3 милиарда евро."

По първото плащане голяма част от индикаторите са успешно покрити, отбеляза Пеканов.

Във връзка с втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов заяви, че срокът да се изготви нужното законодателство е до декември.

"Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 (мерки - бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи."

Пеканов коментира, че по някои теми работата се движи доста добре. Като пример за това той даде правосъдното министерство, нарече "по-проблемна" ситуацията в Министерството на енергетиката, защото там тематиката е "по-щекотлива", а ведомството се занимава с непосредствените кризи.

Според вицепремиера в страната има много проблеми, някои от които са натрупани през годините, а други - насъбрани в последните месеци.

"И наша отговорност като служебен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е грешно впечатлението, че служебният кабинет трябва да организира само изборите." 

Търговията с Русия

Пеканов смята, че в гласуваните европейски санкции срещу Русия са оставени "вратички", една от които използваме и ние - дерогацията за петрола, като резултатът е, че в момента "всяка страна се опитва да се спаси сама".

"В Гърция - рекордни, милиардни печалби на танкерите, които превозват руския петрол, тъй като руските танкери не могат да го правят. Германия и Австрия продължават да внасят руски газ. Такава е ситуацията, такава е реалността. Не бих казал, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за съжаление, виждаме, че другите страни го правят. В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ."

За очакваните трудни преговори с "Газпром" Атанас Пеканов каза още, че "доста ескалираха отношенията ни с Русия след изгонването на дипломатите".