Приемайки еврото, България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, да използва и да работи в една световно призната валута. Последния път, когато това се е случвало в българската история, е по времето на Иван Асен Втори, когато през 1230 г. Папа Инокентий Трети ни дава право да сечем римски монети с нашия лик. И това, според мен, е изключително важно да се каже.

Думите са на финансовия министър в оставка Асен Василев от брифинга в Министерския съвет, даден по повод посещението на председателя на Еврогрупата Паскал Донахю в София, предаде БТА.

Василев отбеляза, че след това е имало кратки периоди, когато сме се опитвали сами да си управляваме валутата, завършващи обаче с хиперинфлация.

Паскал Донахю е един от най-големите поддръжници на това България да влезе в еврозоната бързо, отбеляза Асен Василев. Работим изключително добре с него и с Европейската комисия и Европейската централна банка, така че всъщност тази стратегическа цел да бъде изпълнена през 2025 г., каза също Василев. От своя страна Донахю посочи, че България може да приеме еврото през 2025 г.

Стабилността, която имаме в момента с валутния борд, който е свързан с еврото, даде изключителни ползи за българската икономика, подчерта министърът в оставка. Последните 27 години икономиката ни се развива стабилно, каза той. Много по-добре ще бъде, когато участваме и във вземането на решения и управлението на тази устойчива световна валута, изтъкна Василев.

Миналата година завършихме с дефицит от 2,2 на сто. Тази година е предвидено също да сме в Маастрихтските критерии. Независимо какво законодателство приема парламентът, то няма да се отрази на разходите тази година, може да се отрази евентуално на разходите догодина, но това ще го гледаме, когато правим бюджета за тогава, отговори Василев на журналистически въпрос за извънбюджетните харчове.

Ценовата стабилност - единственият непокрит критерий

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е за февруари, което е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза по-късно Василев. Той отбеляза, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза министърът в оставка.

Василев отбеляза, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през месец юни. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем в еврозоната през 2025 г., каза Асен Василев.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, финансовият министър в оставка отговори, че датата зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.

Еврогрупата, на която гостуващият в България Паскал Донахю е председател, е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните страни във връзка с еврото. Главните задачи на Еврогрупата са да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната и да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж.