Един милиард и шестотин милиона лева са разплатени на бизнеса по различните антикризисни мерки по линия на Министерството на икономиката и на Министерството на труда и социалната политика. Това отчете икономическият министър Лъчезар Борисов на изслушване в ресорната парламентарна комисия, предаде БНР.

Предстои разплащането на още 400 милиона лева, които вече са договорени.

"Очакваме работа на бизнеса - да представят своите отчети и да получат средствата. Има една процедура, по която има подписани договори, но тя е инвестиционна и трябва да си представят свършената инвестиционна работа, веднага получават средствата", каза министър Борисов.

"Ускорено работим с НАП, които към момента са разплатили към 30% от компаниите, предимно компании от ресторантьорския бранш. Продължаваме работата с тях по разплащането. В момента разплащаме средства и по резервния списък на микропредприятията", каза той. По думите му за последните 10 дни това, което е стигнало до бизнеса, е 60 милиона лева.

Министър Борисов е категоричен, че мерките са дали ефект, тъй като безработицата в България е една от най-ниските в Европейския съюз - по данни на Агенцията по заетостта е 7 на сто, а за сравнение, в Испания е над 16 процента.

Освен това страната ни приключва 2020 г. с много добри финансови и макроикономически показатели, допълни министърът, като напомни, че държавата ни е имала най-либералните в Европа противоепидемични мерки, което също е било в подкрепа на работата на бизнеса. Приключваме годината може би сред единствените държави в ЕС, която запази своето потребление като фактор на икономическия растеж, изтъкна министърът.