Благодарение на потребителите икономиката на САЩ е нараснала през първото тримесечие със солидните 6,4 на сто на годишна основа, което доказва укрепването й благодарение на правителствената помощ и намаляването на случаите на зараза с коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Това може да доведе до още по-силен растеж на фона на необикновената бързина на възстановяване на страната от рецесията, предизвикана от пандемията, отбелязва агенцията.

В днешния си доклад министерството на търговията посочва, че брутният вътрешен продукт (БВП) е ускорил нарастването си в периода януари-март спрямо растежа (на годишна основа) от 4,3 на сто през последното тримесечие на 2020 година.

Очаква се растежът през април-юни да бъде все така по-бърз и потенциално да достигне 10 на сто на годишна основа и дори повече, благодарение на по-големия брой хора, които са в състояние и искат да пътуват, да пазаруват, да се хранят на ресторант и да възобновят останалите си потребителски навици.

Икономистите посочват, че повсместните ваксинации, отварянето на повече бизнеси, гигантското вливане на федерални средства и солидното увеличение на работните места ще помогне за поддържането на постоянен растеж.

За 2021 година като цяло очакванията са икономиката да нарасне с близо 7 на сто, което ще бъде най-бързият растеж за календарна година от 1984 година.

Ричард Флин, управляващ директор за Обединеното кралство в Charles Schwab, заяви: "Американската икономика се ускорява бързо и остава на стабилна основа, тъй като вероятно ще продължим да се движим в период на изключителен растеж", цитира го БиБиСи.

Преживяхме дълбока рецесия и бързо възстановяване само за пет тримесечия, добави той.

Спад в молбите за помощи

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица с 13 000 до 553 000 - най-ниското равнище от началото на пандемията през март миналата година, предаде Асошиейтед прес. Това е пореден сигнал за възстановяването на икономиката от рецесията, предизвикана от коронавируса.

Молбите за помощи намаляват рязко през изминалата година, но остават доста над обичайното седмично равнище от 230 000 от преди пандемията.

Близо 3,7 милиона души са получавали традиционните държавни помощи за безработица през седмицата до 17 април. Като се включат федералните плащания с цел облекчаване на пораженията от здравната криза, около 16,6 милиона души са получавали такива помощи през седмицата до 10 април.

Индексите реагираха

С рекордно покачване на Стандард енд Пуърс 500 и Насдак започна днес търговията на Уолстрийт след добрите данни за икономиката и технологичните компании, предаде Ройтерс.

Промишленият индекс Дау Джоунс прибави 35,3 пункта или 0,10 на сто до 33 855,64 пункта.

По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 нарасна с 23,0 пункта или 0,55 на сто до 4206,14 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши със 153,5 пункта или 1,09 на сто до 14 204,515 пункта.