Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво - над 900 милиарда щатски долара през 2020 г. Това се дължи на ескалиращите отношения с Китай, както и на пандемията от COVID-19, която значително ограничи износа на стоки от налагането на локдаун през изминалата година.

Въпреки това, в последния си икономически анализ, специалистите по кредитно застраховане Кофас прогнозират, че след 3,5 на сто свиване на БВП на страната, САЩ ще започне да се възстановява с умерени темпове и ще достигне стойности до 5,7 на сто през 2021 година, съобщиха от Кофас България. Това ще позволи на американската икономика да се върне към стойностите, отчетени преди коронакризата, още в средата на тази година, изпреварвайки най-напредналите икономики.

"Използвайки анализ, основан на исторически оценки на потенциалния търговски баланс, считаме, че дефицитът на САЩ може да нарасне с 56 млрд. долара в резултат на плана за стимулиране. Въпреки че капиталовите стоки са най-важният сектор за износ (34 на сто от общия брой между 2010 г. и 2020 г.), те са нараснали по-малко от вноса, до голяма степен поради казуса с Boeing 1 през последните две години, последван от пандемията от COVID-19", коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България, цитиран от БТА.

След шока от кризата с COVID-19, поредната голяма промяна в макроикономическия баланс е на път да се осъществи с въвеждането на "Американски закон за спасителен план". Приет през март 2021, той включва разходи от близо 1,9 трилиона щатски долара (равняващи се на 9 на сто от БВП на САЩ), от които една трета ще бъдат усвоени директно от американската икономика през 2021 г., в допълнение към близо 4 трилиона щатски долара, одобрени от Конгреса през 2020 г.

"Предвид бързото внедряване на ваксината срещу COVID-19 в САЩ (повече от една четвърт от населението е получило поне една доза до края на март), очакваме силно възстановяване на частичното потребление, което ще тласне растежа до 5,7 на сто през 2021 г. след свиване от 3,5 на сто през изминалата година. Очаква се "бум" на потреблението в САЩ, което, разбира се, ще повиши търсенето на вносни стоки", допълва Пламен Димитров.

Най-голямото въздействие на осемгодишния план за инвестиции в инфраструктура на стойност 2 трилиона щатски долара, представен миналата седмица от Белия дом, ще се прояви едва след 2021 г. Въпреки това данъчните увеличения, с които ще се финансира програмата, ще бъдат разпределени за 15 години. Това ще увеличи федералния бюджетен дефицит през следващите години, което ще доведе и до покачване на търговския дефицит, коментират от Кофас.