Ваксинациите напредват бързо в САЩ, потреблението скача, метеорологичните условия през пролетта позволяват да бъдат възобновени дейностите на открито.

Само че макар икономиката на САЩ да започна да се възстановява, тя все още далеч не е възвърнала доброто си здраве, каквото имаше преди пандемията.

"Очаквам УФР твърдо да запази търпение, въпреки че кривите на данните за икономиката на САЩ показват по-силен растеж и по-бързо подобряване на заетостта", коментира пред АФП Кришна Гуха, икономист в Evercore.

Според него централната банка на САЩ вероятно ще посочи, че "рисковете, свързани с пандемията, все още не са отминали и че има силно отклонение спрямо целите й особено за трудовия пазар".

На президента на УФР Джероум Пауел редовно бива задаван въпросът в кой момент финансовата институция би могла да обмисли вдигане на лихвите си, които са в диапазона от 0 до 0,25% от март 2020 година, или да забави темпа на програмата за изкупуване на дългови книжа.

Отговорът му винаги е един и същ: ще трябва да изчакаме икономиката да се възстанови, заетостта да достигне максимално и всеобхватно равнище, а инфлацията да се стабилизира на 2%, за да мислим за промяна на курса.

Той само прие да каже, че изкупуването на активи вероятно ще забави темп, а след това ще се планира вдигане на лихвите. Само че преди да се мисли за това, икономиката ще трябва да си е върнала крайцерската скорост.

 Оптимизъм

Така че централната банка на САЩ вероятно във вторник и сряда ще върви по стъпките на европейската си посестрима.

Европейската централна банка запази арсенала си от инструменти за парична подкрепа, изправена пред все още несигурен икономически хоризонт. Освен това тя заяви, че е рано да се води какъвто и да било дебат за края на масираното изкупуване на дълг - нейното основно антикризисно оръжие.

Банката на Канада, тъкмо обратното, обяви, че от понеделник ще свие изкупуванията на активи. "Никой не очаква съществена промяна по лихвите или по изкупуванията на активи на УФР", посочи пред АФП и Андрю Хънтър, икономист в Capital Economics.

"Без съмнение основният елемент, който можем да очакваме, ще дойде от комюникето, в което вероятно ще бъде отразен по-голям оптимизъм" за икономическата ситуация, допълва той.

По-слабо безпокойство за инфлацията

Що се отнася до инфлацията, чието вероятно ускоряване разтърси пазарите през последните месеци, сценарият, защитаван от УФР, вече бива подкрепян и от някои анализатори: цените ще скочат временно, прехвърляйки целта от 2%, заложена от централната банка, но това повишение не би трябвало да продължи дълго.

През следващите 12 месеца инфлацията "би могла да бъде малко по-силна" от прогнозираната от УФР, предупреждава Андрю Хънтър. Той допълва, че очакваното покачване на цените, съпътствано от трудности при намирането на работна сила, "би могло да доведе до вдигане на заплатите".

"Не мисля, че на този етап това би било обезпокоително, но по-късно би могло да предизвика по-голяма тревога", посочва той.

Инфлацията предизвиква опасения сред потребителите, защото тя намалява тяхната покупателна способност. Ако обаче тя е умерена, това е признак за жизнеността на икономиката.

Президентът на централната банка на САЩ Джероум Пауел ще даде пресконференция след края на заседанието в сряда, на което няма да има нови икономически прогнози, очаквани на следващото заседание на Паричния комитет, насрочено за 15 и 16 юни.

С колко е нараснал брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ през първото тримесечие на 2021 година ще стане известно от данните, които ще излязат в четвъртък. Анализаторите прогнозират силен скок от 6,5% на годишна основа. През четвъртото тримесечие на 2020-а БВП се увеличи с 4%, но за цялата година той се сви с 3,5% и това бе най-големият спад от 1946 година.

Превод от френски: Румена Вълчева