Показахме, че служебното правителство работи в екип и че е кабинет на действието, на ускорението. Дадохме глътка въздух на бизнеса и на хората, и показахме, че правителството работи на пълни обороти. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при откриването на конференцията на в-к "24 часа" и КРИБ на тема "Парите по Плана за възстановяване и европейските структурни фондове" (НПВУ). Събитието се провежда в НДК, предаде БТА.

На 2 август (когато служебното правителство пое изпълнителната власт - бел. реп.) имаше една отворена процедура по НПВУ - "Технологична модернизация" и установихме, че никой не знае, че планът е отворен и работи. Имаше интерес само от четири фирми с инвестиционни предложения. Ние подходихме иновативно, обиколихме цялата страна и успяхме да се срещнем с представители на местната власт и бизнес. Посланието беше - пари има, те не са само за обичайните заподозрени, възползвайте се и кандидатствайте с проекти. В резултат кандидатстваха 2500 фирми. По процедурата публично бяха определени 953 фирми, които ще получат финансиране, като активирахме всяка една област в страната, каза Пулев.

През февруари ще обявим кои фирми ще получат финансиране и по процедурата "Киберсигурност и внедряване на ИКТ решения", добави той.

По структурните фондове работим активно с ЕК, каза министърът на иновациите и растежа. През август нямаше нито една открита програма, но за няколко месеца от ЕК вече одобрени има две структурни програми, уточни той. Парите вече са осигурени, сега отваряме ударно процедури по двете програми и до 3-4 месеца ще "налеем" 1,2 млрд. лева в икономиката, каза Пулев.

Сред процедурите е и тази, свързана със субсидиране на изграждане на фотовалтаични панели и батерии. Имаме над 120 въпроса по тази процедура, което показва силен интерес на бизнеса и хората. Кандидатстването ще в "прозорец" от три месеца, а проектите ще се изпълняват за 18 месеца, каза министърът.

Видяхме, че определени области, например Ямбол и Разград, икономически се крепят на едно-две големи предприятия. Затова от тези 1,2 млрд. лева помощ за 700 млн. лева ще има за фирми с до 400 служители. Другите 500 млн. лева ще са за фирми със служители до 3000 души. Така ще стигнем до близо 99,9 на сто от бизнеса в страната, каза Пулев.

Реално грантовата помощ идва постфактум след доказване на заложените цели. Много е трудно за едно семейство и малка фирма да извади 15 000 лева за инвестиции и затова ще търсим мостово финансиране за битовите потребители и малките фирми, посочи министърът.

На форума се обсъжда на какви средства може да разчита бизнесът в България през НПВУ, по какви процедури ще се кандидатства за тях и в какви срокове, кои проекти са допустими.

Гости на събитието са вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта и съобщенията, както и представители на бизнеса.