Ако се стигне до изграждане на АЕЦ "Белене" като китайска инвестиция, оборудването, включително и реакторите може да са нови, произведени в азиатската държава.

Прогнозата направи в "Европа сутрин" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него китайските компании имат интерес да изградят централа в Европа със собствени реактори, за да могат да получат лиценз в рамките на ЕС. При такава хипотеза, платените от страната ни руски реактори могат да бъдат реализирани в Китай.

Очаква се правителството да вземе решение за отмяна на мораториума за изграждане на проекта АЕЦ "Белене" още тази седмица, предава ТВ Европа.

Според проф. Атанас Тасев без тази стъпка няма как да бъдем сигурни дали има реален инвеститорски интерес. Към този момент намеренията от Далечна Азия изглеждат най-сериозни. Дори е възможно централата да бъде изградена с ново поколение реактори от Китай.

Същевременно според Атанас Тасев неизбежно ще се стигне до увеличение на цената природния газ от 1 юли. Преди дни "Булгаргаз" изчисли, че горивото трябва да поскъпне до 419 лева за 1 000 куб, което е ръст с близо 16%.

Атанас Тасев коментира и новината за пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан към Европа. България също може да получава газ по него, но не и без да бъде изградена интерконеткторната връзка с Гърция. Обществената поръчка за проекта стартира едва тази година. Оптимистичният сценарий е връзката да заработи най-рано след две години.