Парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", каза по БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Според неговите очаквания, до края на годината дългосрочните договори с двете американски топлоелектрически централи от комплекса "Марица-изток" трябва да бъдат прекратени.

Добрев заяви, че ако ще се строи АЕЦ "Белене", условието е това да стане от частен инвеститор без никакви държавни гаранции. За да бъде избран такъв инвеститор обаче, трябва да се започне от началото на процедурата.

"Има заявен интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен ще стане ясно, когато се стартира процедура, някаква, за избор на стратегически инвеститор. За да се стартира такава процедура, Министерски съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за стартиране на преговори с потенциални инвеститори.

Арбитражното дело приключи преди две години. Две години ние сме собственици на оборудването и затова трябва да преминем към опит за решаване на казуса с това съществуващо оборудване", обясни Добрев.

За дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ-а от комплекса "Марица-изток" Добрев заяви, че "договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи, трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други, Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината."

За да може енергийният регулатор да се произнесе по сделката за ЧЕЗ в България, са необходими нови законови промени до месец-два. Трябва също да се определят критериите, по които да се одобряват или не подобни сделки, каза Делян Добрев.

"Ако не се направят критериите до месец-два, то тогава вероятно ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази сделка и ще важат само за някакви други сделки. Могат да бъдат критерии, подобни на критериите в стратегията за приватизация на самите ЕРП-та", поясни председателят на енергийната комисия.