Японските авиолинии Джал (Japan Airlines - JAL) обявиха днес, че скоро ще създадат нискотарифна компания за полети на средни и далечни разстояния до Азия, Европа и Съединените щати, предаде Франс прес.

Бившият водещ японски авиопревозвач, който се възстанови от фалит, иска да се позиционира като пионер в сектор, който смята за печеливш и обещава много конкурентни цени при пълно обслужване.

Авиокомпанията не съобщи подробности за линиите, които възнамерява да открие, но посочи, че на първо време ще използва два самолета Боинг 787-8 (Boeing 787-8), излитащи от токийското летище Нарита, на около 60 км от японската столица.

През юли ще бъде създадено дружество, което да подготви учредяването на тази авиокомпания, с възможно участие на други инвеститори.

Доста анализатори обаче остават скептични пред предложението за нискотарифни полети от над 10 часа, задавайки си въпроса как авиокомпанията ще успее да намали разходите си.

Джал очакват новият им филиал да привлича всяка година освен японски пасажери, също и част от 60-те милиона чуждестранни посетители, които Япония се надява да посреща от 2030-а нататък, спрямо 28,7 милиона миналата година и 40 милиона, прогнозирани за 2020 година